Fém vagy porcelán fogszabályozót válasszunk?

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok, Fogszabályozás

Hogy melyik előnyösebb, melyiket érdemes választani, a fém vagy porcelán fogszabályozó? Mindkettőt alaposan körüljárjuk.

Az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kinézetre, a megjelenésre, így szerencsére felértékelődött, fontosabb lett a szép mosoly és az egészséges fogazat is. A fogszabályozás ezért kiemelten fontos. Szerencsére ma már egyre több lehetőség közül lehet választani e terén. A két leggyakrabb, legismertebb fogszabályozó a normál, fém fogszabályozó készülék és a fogszínű, fehér vagy átlátszó porcelán fogszabályozó, amit kerámia fogszabályozóként ismerünk.

Mi alapján válasszuk ki a legmegfelelőbb fogszabályozási formát?

Hogy melyik előnyösebb, melyiket érdemes választani, a fém vagy porcelán fogszabályozó? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. Épp ezért nem könnyű a választás. Most megpróbálunk segíteni a döntésben, azáltal, hogy mindkettőt alaposan körüljárjuk.

A hagyományos fém tappanccsal rendelkező fogszabályozó előnyei és hátrányai

A leggyakrabban használt fogszabályzási lehetőség a fém brackettes vagy más néven a fém tappancsos fogszabályzó. A fém fogszabályozó elsődleges előnye, hogy megbízható, bírja a használatot hosszú ideig gond nélkül.

Fém fogszabályozó
Fém tappancsos fogszabályzó

Ezzel szemben a porcelán bracket -el (tappanccsal) rendelkező fogszabályozó könnyebben eltörik, illetve sok esetben nem elég merev, ezért a kezelés alatt könnyebben eldeformálódik. Ráadásul a fém fogszabályozóval lehet a leggyorsabban elérni a kívánt hatást, a fogakat a helyes irányba mozdítani. Nagyobb, erőteljesebb fogelmozdítások is lehetségesek vele, erősségének köszönhetően, mint bármilyen más fogszabályozási formával. Mindezek mellett költségkímélő az elkészítése a felhasznált anyagoknak köszönhetően. Jól tisztítható, könnyen tisztántartható fogszabályozó. (Olvassa el cikkünket a fogszabályzó tisztításáról!) Továbbá könnyebben eltávolítható a kezelések után, mindenféle gond nélkül, egyszerűen.

Porcelán fogszabályozó előnyei és hátrányai

Egyre nagyobb igény van az esztétikusabb, mondhatni láthatatlan fogszabályozásra. A porcelán vagy más néven kerámia fogszabályozó készülék olyan esztétikus fogszabályozó, melynek a hordása kellemesebb érzetet kelt és szinte láthatatlan, így az ember mosolya is jóval esztétikusabbá válik.

Porcelán fogszabályozó
Porcelán fogszabályzó

Az elsőszámú előnye tehát, hogy a fog színéhez igazodik, áttetsző. Nem okoz semmilyen irritációt sem, azaz a fém allergiában szenvedőknek az egyik legjobb alternatíva. Az anyaga viszont merevebb, törékenyebb, mint a fém fogszabályozóé. Illetve a porcelán fogszabályozó hátránya, hogy a kezelési idő a porcelán fogszabályozó érdesebb felülete miatt kicsit tovább tart, mint hagyományos készüléknél, a nagyobb súrlódás következtében.

Egyértelműen még egy dolog felróható hátránynak, a porcelán fogszabályozónál előfordulhat, hogy elszíneződik az anyaga miatt. Felhelyezése és maga a fogszabályozás is költségesebb, mint a hagyományos fogszabályozóé. (olvassa el cikkünket a fogszabályzás lépéseiről)

Az eltávolítása nehezebb, időigényesebb és a levétele is. Még az is előfordulhat, bár ritkán, hogy a bracket eltávolításakor eltörik a tappancs vagy sérülhet a fogzománc. Nehezebb a bracket-tek felragasztása, mivel a porcelán tappancsok nem kötnek a ragasztóhoz, ezért általában mechanikus retenció segítségével maradnak fenn a fogon.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb fogszabályozási lehetőség megtaláljuk, az előnyöket és a hátrányokat figyelembe kell venni mindenképpen. És az alapján dönteni a hagyományos fém fogszabályozó, vagy a porcelán, más néven kerámia fogszabályozó között, hogy melyik előnyösebb, és melyik tud többet nyújtani.

Ha még ez a cikk alapján sem tudsz dönteni, keresd fel fogászati klinikánkat Budapesten és egy konzultáció segítségével felmérjük, melyik előnyösebb számodra.

Tekintse meg jelenlegi fogszabályozás akciónkat ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!