GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Felnőtt korban sem késő a fogszabályozó

felnőtt fogszabályozó

Felnőtt fogszabályozás Budapest

Soha nem késő rátalálni a szép mosoly adta magabiztosságra. Egyre több fiatal felnőtt gondolja ezt így szerencsére, és vállalja a felnőtt fogszabályozás átmeneti nyűgjét céljai eléréséhez, melyben a budapesti esztétikai fogászat fogszabályozói is segíthetnek.

A fogorvosi kezelés általában 6–24 hónapig tart, az időtartam egyénenként változik a csontsejtek megújulásának sebességétől függően. Az átmeneti kellemetlenségeket azonban kárpótolja a rendezett fogsorral járó elégedettség, mely napi szinten ad örömforrást viselőjének mind a szakmai, mind a magánélet területén.

Az ortodoncia más-más készüléket javasol a különböző problémákra. Más készülék alkalmas a fogak helyzetének megváltoztatására például fogtorlódás esetén, foghiánynál, vagy bizonyos kiejtési hibák kijavítására.

A fogszabályozó készülékeknek két nagy csoportja van, a rögzített és kivehető készülékek. A fogorvos határozza meg a szükséges készülék típusát az adott probléma, a páciens kora, elvárásai és anyagi lehetőségei függvényében.

Rögzített fogszabályozó

A rögzített fogszabályozó készüléket a páciensnek mindig felragasztják, így szájban van éjjel-nappal. Ezt a típusú készüléket nagyobb fogazati eltérésre alkalmazzák.

Rögzített készülékeket a bracketek (másnéven tappancsok), a gyűrűk, az ívek, és egyéb kiegészítő elemek alkotják. A tappancsok általában rozsdamentes fémből készülnek, de elérhetőek esztétikus porcelánból és műanyagból is. A fogakra ragasztott tappancs segítségével tudják a fogakat a kívánt helyzetbe vezetni a drótívek mentén.

Közkedvelt típus az önligírozó készülék, mely rendszerrel könnyebben elérhető a a kívánt fogazat, mint a hagyományos fogszabályzókkal. Ez a fogszabályozó készülék is elérhető fém- és porcelánkivitelben egyaránt. Kisebbek az elemei, így kényelmesebbek, és a kívánt eredmény rövidebb idő alatt elérhető velük, mint a hagyományos rendszerekkel.

A láthatatlan fogszabályozás azoknak ajánlott, akik esztétikai szempontból kerülik a készülék láthatóságát és viszonylag enyhe eltérést szeretnének korrigálni. Az ilyen önligírozó bracketekkel kisebb torlódásokat lehetséges korrigálni rövid időn belül úgy, hogy azokat “láthatatlanul” a fogak belső felszínére ragasztják fel.

Milyen kellemetlenségekkel kell számolni rögzített fogszabályozó készülék esetén?

 • A készülék felhelyezése és az ívek beállítása után mindenképpen számítani kell egy adaptációs fázisra, mely rövid időszak alatt, egyéni érzékenység függvényében, enyhébb húzó-nyomó fájdalom is jelentkezhet
 • a fogszabályozó készülék nehezebben tisztíthatósága miatt a baktériumok könnyebben átveszik az “irányítást” és okozhatnak kisebesedést, ínygyulladást, aftás problémákat
 • egy-két havonta látnia kell a fogszabályozó orvosát a készülék újra állítása végett
 • bizonyos ételek fogyasztása kerülendő annak érdekében, hogy ne kockáztassa a gyűrűk leesését, ezért nem lehet egész almába, vagy keményebb ételeket harapni
 • bizonyos ételmaradékok, vagy a cukorkák, csokoládék, és ragacsos ételek nehezebben távolíthatóak el a brakettek közül, érdemes más jellegű finomságokra cserélni ezeket
 • a kezelés magában foglalja a kifogástalan szájhigiéniát is. Naponta minden étkezés után alaposan fogat kell mosni, hogy eltávolítsa az ételmaradványokat, amelyek beragadhatnak a gyűrűkbe, és elősegíthetik a szuvasodás kialakulását, vagy az íny vérzésének kockázatát.

Kivehető fogszabályozó készülék

A kivehető fogszabályozó készülék viselése látszólag könnyebb a könnyű tisztíthatóság miatt, viszont előfordul, hogy az érintett rosszul használja, vagy teljesen megfeledkezik róla. Enyhébb fogászati korrekciók esetén alkalmazzák leginkább. Kinézetük szerint és hatásukban egyaránt sokfélék lehetnek.

A hagyományos, fémvázas kivehető készülék elsősorban gyermekeknél használatos. Havi rendszerességű “újrahangolást” igényel a kívánt hatás eléréséig.

A „clear aligner”, vagy láthatatlan fogszabályozás rendszer lényege, hogy a fogazatról vett lenyomat alapján a fogtechnikus módosított állású, átlátszó, merev fóliát (sínt) készít, melyet a páciens meghatározott ideig visel napi legalább 20 órában, majd 4-6 hét múlva újabb lenyomat után újra módosított sínt fog hordani. Ezt addig ismétlik, míg a várt hatást elérik.

A MyClearBrace rendszer a lehető legkényelmesebb módszer ahhoz, hogy mielőbb, a legkevesebb tortúrával elérhetővé váljon a szép mosoly.

Ez a számítógéppel modellezett, speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített átlátszó műanyag sínek sorozata mindig az aktuális fogazatra illeszkedik. Az egyes darabokon minimális módosítások vannak az előzőhöz képest, így mozgatják a fogakat a megfelelő pozícióba.

Ezeket is a nap 20-22 órájában kell hordania a páciensnek 3-9 hónapon át, csak étkezés és fogmosás alkalmával szabad kivenni. Fájdalommentes és igen esztétikus megoldás, szinte láthatatlan más számára. Tagadhatatlan előnye még az is, hogy a számítógépes tervezésnek köszönhetően előre látható az eredmény.


Felnőtt fogszabályozás Budapest 13. kerületében. Az esztétikus mosoly kialakítását felnőtt korban is elvégezhetjük a felnőtt fogszabályzó behelyezésével. A budapesti fogászati rendelőben rendszeres akciókkal várják a pácienseket. Az alábbi témák részletes megismerése is hasznos lehet: budapesti fogászat árai, fogszabályozó ára, fogorvos a 13. kerületben, esztétikai fogászati kezelés Budapest, fogászati szolgáltatások keresése, szájhigiénia felnőtteknek, fog egészség tanácsok.

Kapcsolódó bejegyzések

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre