GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Hogyan lehet összegyűjteni a bátorságot a fogászati kezeléshez?

Félek a fogorvostól

Mit tegyek, ha félek a fogorvostól?

Valljuk be, kevesen vannak, akiknek nem izzad a keze a fogorvosi székben, vagy nem úgy ver a szívük, hogy a fúró hangját is elnyomja. Vajon létezik megoldás ennek a félelemnek a leküzdésére? Mit tegyek?

A fogorvostól való félelem annak ellenére is tartja magát, hogy a kezelések technikái óriási fejlődésen estek át. De hiába ígérnek gyönyörű eredményt, fájdalommentes beavatkozást, még mindig rengeteg ember szorong és halogatja a fogorvosi vizitet, szűrővizsgálatot. Ez az időhúzás azonban sok esetben a fog(ak) egészségébe, megtarthatóságába kerül, hiszen a fogak állapota gyorsan romlik a megfelelő kezelés hiányában.

Mitől félünk tulajdonképpen?

Amikor fogorvoshoz megyünk, gyakran a foghúzás képe, vagy a fúró hangja jelenik meg lelki szemeink előtt. Ennek hatására összeszorul a gyomrunk, grimaszba rándul az arcunk, és már le is tesszük a telefont a kezünkből.

Pedig, jó tudni, hogy ma már a félelem legyőzésére számos alternatíva létezik, és a rendelőben is elérhetőek szorongásoldó megoldások.

Hogyan lehet garantálni a fájdalommentes kezeléseket?

Lejárt az ideje a nyilvános módon végzett tortúráknak, ahol a sarlatánok megragadták a lehetőséget, hogy eladják a fájdalomcsillapítónak hirdetett löttyeiket a kínok enyhítésére. Manapság a fogorvosok valódi orvosok, és valódi eszközökkel, technikákkal rendelkeznek a fájdalom elkerülésére, teljes kiiktatására. Miután fogaink kemény zománcréteg alatt érzékeny idegszálak is találhatóak, valóban szükséges általában érzésteleníteni a beavatkozással érintett területet, hogy elkerüljük a felesleges kellemetlenségeket.

A leggyakoribb fogászati érzéstelenítés módja egy olyan termék befecskendezése, amely blokkolja az idegi érzetet. Az ínybe injektált érzéstelenítő diffundál az idegekhez, és elzsibbasztja a kérdéses területet. A hátránya, hogy bizonyos ideig az arc és az ajak is elzsibbad. Ez egy átmeneti állapot, ami röviddel a kezelés után megszűnik, és nem befolyásolja az étkezést, és a beszédet a későbbiek során.

Ha az eljárás fájdalommentességének ígéretével még nem sikerült legyőzni a félelmedet, vagy rossz tapasztalat miatt túlzott szorongás lesz úrrá rajtad, beszélj fogorvosoddal. A félelem gyakran egy traumatikus emlékből fakad, ezért meg kell próbálni túllépni ezen. A fogorvosi rendelőben minden rossz tapasztalat elrettentő erővel bír: a látvány, a hangok, a szagok mind felidézik az elszenvedett sérüléseket. Ezért nagyon fontos, hogy megnyugodj. A kezelés részletes ismertetése, vagy egy bátorító hangulatú, megnyugtató beszélgetés sok esetben oldja ezt az alaptalan félelmet. A fogorvosok többsége nem sajnálja az időt arra, hogy a szorongás csökkentése érdekében elmagyarázza, hogy mi történik a szádban anélkül, hogy siettetné a beavatkozás elkezdését.

Egyéb fájdalomcsilapító eljárások

Egyéb módszerként elérhető a hipnózis, mely során egy képzett szakember olyan tudatállapotot hoz létre, ami lehetővé teszi a kezelés jobb megtapasztalását, és így a páciens elengedi a szorongást, a kellemetlen érzéseket.

A leginkább szorongó emberek számára használnak félelemoldó gázt. A szedálás során az érzékszervi észlelések megváltoznak, nincs fájdalom, de képesek vagyunk kölcsönhatásba lépni a körülöttünk lévőkkel. Nagyon gyorsan jelentkezik a hatása, majd néhány perc alatt elillan.

A hatást lehet növelni, ha a páciens kedvenc zenéje szól fülhallgatón és egy kis eperzselé az orrlyukakon elfedheti a szagokat.
Végső esetben altatás is kérhető a komolyabb beavatkozásokhoz, ha a rendelő ezt tudja biztosítani.

Jó tanács: Ha félsz a fogorvostól, ne add át a szorongást gyermekeidnek, hozzátartozóidnak! Hagyd, hogy saját maguk szerezzenek tapasztalatokat. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb habitusú fogorvost, aki szívesen elbeszélget veled a félelmeidről és elegendő időt hagy arra, hogy rászánd magad a kezelésre, A többi már menni fog magától.

Fontos: Látogass el minden évben fogorvosodhoz, hogy ellenőrizze a fogaid állapotát. Így meg tudod előzni, hogy bonyolultabb és nehézkesebb eljárásokkal kelljen visszaállítani fogaid egészségét. Ez a legjobb módja annak, hogy ne kelljen alávetni magad fájdalmas és költséges beavatkozásoknak.

Félek a fogorvostól és a kezeléstől, a foghúzástól. Mit tegyek? A fogászati kezeléstől, a fogorvostól való félelem természetes állapot, melyet azonban le lehet küzdeni és egészségünk megőrzése érdekében meg is kell tenni. A fogorvos tanácsait érdemes elolvasni ebben a témában is. Egyéb hasznos tanácsadásokról itt olvashatsz: budapesti fogászat árai, fogorvos tanácsadása a 13. kerületben, esztétikai fogorvos, fogászati kezelés Budapest, fájdalomcsillapítás gyorsan, félelem leküzdése, félek a fogorvostól.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre