Félek a fogorvostól. Mit tegyek?

Szerző: | Budapesti fogászat, Fogorvos tanácsa

Hogyan lehet összegyűjteni a bátorságot a fogászati kezeléshez? Valljuk be, kevesen vannak, akiknek nem izzad a keze a fogorvosi székben, vagy nem úgy ver a szívük, hogy a fúró hangját is elnyomja. Vajon létezik megoldás ennek a félelemnek a leküzdésére? Mit tegyek? A fogorvostól való félelem annak ellenére is tartja magát, hogy a kezelések technikái […]

Hogyan lehet összegyűjteni a bátorságot a fogászati kezeléshez?

Valljuk be, kevesen vannak, akiknek nem izzad a keze a fogorvosi székben, vagy nem úgy ver a szívük, hogy a fúró hangját is elnyomja. Vajon létezik megoldás ennek a félelemnek a leküzdésére? Mit tegyek?

A fogorvostól való félelem annak ellenére is tartja magát, hogy a kezelések technikái óriási fejlődésen estek át. De hiába ígérnek gyönyörű eredményt, fájdalommentes beavatkozást, még mindig rengeteg ember szorong és halogatja a fogorvosi vizitet, szűrővizsgálatot. Ez az időhúzás azonban sok esetben a fog(ak) egészségébe, megtarthatóságába kerül, hiszen a fogak állapota gyorsan romlik a megfelelő kezelés hiányában.

Mitől félünk tulajdonképpen?

Amikor fogorvoshoz megyünk, gyakran a foghúzás képe, vagy a fúró hangja jelenik meg lelki szemeink előtt. Ennek hatására összeszorul a gyomrunk, grimaszba rándul az arcunk, és már le is tesszük a telefont a kezünkből.

Pedig, jó tudni, hogy ma már a félelem legyőzésére számos alternatíva létezik, és a rendelőben is elérhetőek szorongásoldó megoldások.

Hogyan lehet garantálni a fájdalommentes kezeléseket?

Lejárt az ideje a nyilvános módon végzett tortúráknak, ahol a sarlatánok megragadták a lehetőséget, hogy eladják a fájdalomcsillapítónak hirdetett löttyeiket a kínok enyhítésére. Manapság a fogorvosok valódi orvosok, és valódi eszközökkel, technikákkal rendelkeznek a fájdalom elkerülésére, teljes kiiktatására. Miután fogaink kemény zománcréteg alatt érzékeny idegszálak is találhatóak, valóban szükséges általában érzésteleníteni a beavatkozással érintett területet, hogy elkerüljük a felesleges kellemetlenségeket.

A leggyakoribb fogászati érzéstelenítés módja egy olyan termék befecskendezése, amely blokkolja az idegi érzetet. Az ínybe injektált érzéstelenítő diffundál az idegekhez, és elzsibbasztja a kérdéses területet. A hátránya, hogy bizonyos ideig az arc és az ajak is elzsibbad. Ez egy átmeneti állapot, ami röviddel a kezelés után megszűnik, és nem befolyásolja az étkezést, és a beszédet a későbbiek során.

Ha az eljárás fájdalommentességének ígéretével még nem sikerült legyőzni a félelmedet, vagy rossz tapasztalat miatt túlzott szorongás lesz úrrá rajtad, beszélj fogorvosoddal. A félelem gyakran egy traumatikus emlékből fakad, ezért meg kell próbálni túllépni ezen. A fogorvosi rendelőben minden rossz tapasztalat elrettentő erővel bír: a látvány, a hangok, a szagok mind felidézik az elszenvedett sérüléseket. Ezért nagyon fontos, hogy megnyugodj. A kezelés részletes ismertetése, vagy egy bátorító hangulatú, megnyugtató beszélgetés sok esetben oldja ezt az alaptalan félelmet. A fogorvosok többsége nem sajnálja az időt arra, hogy a szorongás csökkentése érdekében elmagyarázza, hogy mi történik a szádban anélkül, hogy siettetné a beavatkozás elkezdését.

Egyéb fájdalomcsilapító eljárások

Egyéb módszerként elérhető a hipnózis, mely során egy képzett szakember olyan tudatállapotot hoz létre, ami lehetővé teszi a kezelés jobb megtapasztalását, és így a páciens elengedi a szorongást, a kellemetlen érzéseket.

A leginkább szorongó emberek számára használnak félelemoldó gázt. A szedálás során az érzékszervi észlelések megváltoznak, nincs fájdalom, de képesek vagyunk kölcsönhatásba lépni a körülöttünk lévőkkel. Nagyon gyorsan jelentkezik a hatása, majd néhány perc alatt elillan.

A hatást lehet növelni, ha a páciens kedvenc zenéje szól fülhallgatón és egy kis eperzselé az orrlyukakon elfedheti a szagokat.
Végső esetben altatás is kérhető a komolyabb beavatkozásokhoz, ha a rendelő ezt tudja biztosítani.

Jó tanács: Ha félsz a fogorvostól, ne add át a szorongást gyermekeidnek, hozzátartozóidnak! Hagyd, hogy saját maguk szerezzenek tapasztalatokat. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb habitusú fogorvost, aki szívesen elbeszélget veled a félelmeidről és elegendő időt hagy arra, hogy rászánd magad a kezelésre, A többi már menni fog magától.

Fontos: Látogass el minden évben fogorvosodhoz, hogy ellenőrizze a fogaid állapotát. Így meg tudod előzni, hogy bonyolultabb és nehézkesebb eljárásokkal kelljen visszaállítani fogaid egészségét. Ez a legjobb módja annak, hogy ne kelljen alávetni magad fájdalmas és költséges beavatkozásoknak.

Félek a fogorvostól és a kezeléstől, a foghúzástól. Mit tegyek? A fogászati kezeléstől, a fogorvostól való félelem természetes állapot, melyet azonban le lehet küzdeni és egészségünk megőrzése érdekében meg is kell tenni. A fogorvos tanácsait érdemes elolvasni ebben a témában is. Egyéb hasznos tanácsadásokról itt olvashatsz: budapesti fogászat árai, fogorvos tanácsadása a 13. kerületben, esztétikai fogorvos, fogászati kezelés Budapest, fájdalomcsillapítás gyorsan, félelem leküzdése, félek a fogorvostól.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!