Fájdalomcsillapítás a fogászatban

Szerző: | Fogorvos tanácsa

A gyakorló fogorvos tanácsai A fogászati kezelések során már régóta aktuális a kérdés, hogy milyen módon lehetne elérni a kezelések fájdalommentességét. A páciensek részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy a beavatkozások „ne fájjanak”. Jogos az elvárás, hiszen sokakat visszatart a félelem a fájdalmas, vagy fájdalmasnak hitt kezelésektől, így az érintettek kerülik a rendszeres […]

A gyakorló fogorvos tanácsai

A fogászati kezelések során már régóta aktuális a kérdés, hogy milyen módon lehetne elérni a kezelések fájdalommentességét. A páciensek részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy a beavatkozások „ne fájjanak”. Jogos az elvárás, hiszen sokakat visszatart a félelem a fájdalmas, vagy fájdalmasnak hitt kezelésektől, így az érintettek kerülik a rendszeres szűrővizsgálatokat, nehogy kiderüljön valami, ami szükségessé tenne egy beavatkozást. Ez a visszatartó erő azonban azt vonja maga után, hogy a betegek már csak a fájdalmat okozó problémákkal keresik fel a fogorvost, és ezen problémák orvoslása sokszor valóban hosszadalmas, komplex kezelést kíván. Igen fontos tehát a hatékony fájdalomcsillapítás kérdése. Általában, a fogászati megbetegedések és a kezelések okozta panaszok csillapítását azonnal kérik a páciensek, hiszen a sok fogászati eszköz puszta látványa is kiváltja sokakból a „fájdalmas” érzést. Ilyenkor, első körben nagyon fontos a megnyugtató légkör kialakítása a rendelőben, és a páciens teljes körű tájékoztatása a kezelés menetéről, a beavatkozás komolyságáról. Általában már ez is nagyban hozzájárul a stressz oldásához, ami jelentősen csökkentheti a kezelésekkel járó vélt, vagy valós fájdalomérzetet, illetve kedvezően alakítja a bizalmi viszonyt beteg és kezelő orvosa között. Amennyiben ez megvalósult, és fény derült a panaszokat kiváltó elváltozások okára, gondoskodni kell a megfelelő, személyre szabott fájdalomcsillapító gyógyszerek, érzéstelenítők alkalmazásáról.

Mikor nincs szükség fájdalomcsillapításra és mikor indokolt?

Szerencsére vannak olyan beavatkozások, melyek körültekintő elvégzésénél nincs is szükség fájdalomcsillapításra.

Melyek ezek?

  • szimpla fogorvosi állapotfelmérés
  • a kisebb szuvasodások tömése, élpótlások
  • a fogkövek eltávolítása, fogfehérítés.

Fogorvos és egy páciens fájó foggal

Ezek a kezelések általában egyáltalán nem járnak fájdalommal, vagy csak minimális kellemetlenséggel, melyeket megnyugtató környezetben könnyedén viselnek a páciensek érzéstelenítő nélkül.

A fájdalom csillapításának szükségessége mindig a fogorvos megítélése alapján történik, aki figyelembe veszi az elváltozás súlyosságát, az elvégzendő beavatkozás hosszát, komplexitását, és a páciens érzékenységét. A szorongás többnyire oldható egy megnyugtató beszélgetéssel.

Minden beavatkozás más jellegű érzéstelenítést kíván, és mértéke is változó. Egyértelmű, hogy egy banális, többfelszínű tömés esetében mást alkalmaz a fogorvos, mint egy összetett szájsebészeti beavatkozás során és után. Van olyan beavatkozás, amikor számolni kell elhúzódóbb fájdalom érzettel, esetleg szöveti ödémával. Ez elsősorban műtéti beavatkozásokat követően, vagy gyulladt területek kezelése esetén fordul elő. Ilyenkor a fogorvos ajánlásával vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót lehet vásárolni, vagy indokolt esetben fogorvosa ellátja a megfelelő recepttel.

Hogyan végzik a helyi érzéstelenítést?

Ma már nincs ok a rettegésre, ha helyi érzéstelenítésre van szükség. A fogorvosi gyakorlatban ezt a módszert használják leggyakrabban az esetleges fájdalmak enyhítésére és megszüntetésére. Ilyen esetben vékony tűvel juttatják be az érzéstelenítő folyadékot a kezelendő fog mellé, a fogínyen keresztül. Komplexebb beavatkozásnál, az alsó fogak esetében ún. vezetéses érzéstelenítésre is szükség lehet, ilyenkor az érzéstelenítőt a kezelendő foggal megegyező oldali összes fogat beidegző ideghez adják. A helyi érzéstelenítés fájdalmatlan, a tű szúrása okozta kellemetlenséget a beszúrás helyére adott géllel tompítják, így a fog környéke gyorsan elzsibbad, a továbbiakban nem kell a fájdalommal törődni. Olyannyira elzsibbad az adott terület, hogy a beavatkozást követően, amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, kerülni kell az evést, sok esetben még a beszédet is, mivel az érzéstelenített területet az illető könnyen megharaphatja.

Azon betegeknél, akik túlzott félelmet tanúsítanak a fogászati beavatkozásokkal szemben, vagy esetleg allergiásak a helyi érzéstelenítőkre, egyéb módszereket javasolnak. Melyek lehetnek ezek?

Egyéb fájdalomcsillapító/szorongáscsökkentő módszerek

  • Hipnózis: alkalmazásával a fogászati kezelés ellazult állapotban történik olyan pácienseknél, akiknél a hagyományos érzéstelenítés nem jöhet szóba. A hipnózis a fogászati kezelésektől való félelem és szorongás oldására szolgál, valamint a fájdalom csillapítására használható.
  • Altatás: kizárólag indokolt, speciális esetekben alkalmazzák, mivel gyakorlatához komoly technikai háttér és képzett személyzet szükséges. Altatás során a betegek vénás injekcióban kapják a szükséges gyógyszereket és légzésüket lélegeztető gép biztosítja. Altatásra általában komolyabb, hosszan tartó beavatkozásoknál, mentálisan sérült betegek és kisgyermekek esetében kerül sor.

Összességében elmondható, hogy ma már olyan fájdalomcsillapító és érzéstelenítő módszerek állnak a modern fogászat rendelkezésére, melyek használatával a páciensek számára biztosítható a fájdalom és stresszmentes kezelés lehetősége. Ezáltal lehetővé vált, hogy a szorongás, a kezelésektől való félelem többé ne állja útját az egészséges szájhigiéné kialakításának és megőrzésének.


Fájdalomcsillapítás és nyugtatók a fogászatban. A fogászati beavatkozások egyik kulcsmomentuma a fájdalomcsillapítás, a fájdalommentes kezelés, hiszen az ettől való félelem táplája a fogorvosoktól való viszolygást is. A szakszerű tájékozódás érdekében érdemes az alábbi témákat is részletesen megismerni: fogorvos tanácsa Budapest, fájdalom megszüntetése, budapesti fogorvos, fog betegségek gyógyítása, fogászat keresése, fájdalomcsillapítás hatékonyan.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!