GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A gyakorló fogorvos tanácsai

Fájdalomcsillapitás a fogorvosnál

Fájdalom csillapítása hatékonyan

A fogászati kezelések során már régóta aktuális a kérdés, hogy milyen módon lehetne elérni a kezelések fájdalommentességét. A páciensek részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy a beavatkozások „ne fájjanak”. Jogos az elvárás, hiszen sokakat visszatart a félelem a fájdalmas, vagy fájdalmasnak hitt kezelésektől, így az érintettek kerülik a rendszeres szűrővizsgálatokat, nehogy kiderüljön valami, ami szükségessé tenne egy beavatkozást. Ez a visszatartó erő azonban azt vonja maga után, hogy a betegek már csak a fájdalmat okozó problémákkal keresik fel a fogorvost, és ezen problémák orvoslása sokszor valóban hosszadalmas, komplex kezelést kíván. Igen fontos tehát a hatékony fájdalomcsillapítás kérdése. Általában, a fogászati megbetegedések és a kezelések okozta panaszok csillapítását azonnal kérik a páciensek, hiszen a sok fogászati eszköz puszta látványa is kiváltja sokakból a „fájdalmas” érzést. Ilyenkor, első körben nagyon fontos a megnyugtató légkör kialakítása a rendelőben, és a páciens teljes körű tájékoztatása a kezelés menetéről, a beavatkozás komolyságáról. Általában már ez is nagyban hozzájárul a stressz oldásához, ami jelentősen csökkentheti a kezelésekkel járó vélt, vagy valós fájdalomérzetet, illetve kedvezően alakítja a bizalmi viszonyt beteg és kezelő orvosa között. Amennyiben ez megvalósult, és fény derült a panaszokat kiváltó elváltozások okára, gondoskodni kell a megfelelő, személyre szabott fájdalomcsillapító gyógyszerek, érzéstelenítők alkalmazásáról.

Mikor nincs szükség fájdalomcsillapításra és mikor indokolt?

Szerencsére vannak olyan beavatkozások, melyek körültekintő elvégzésénél nincs is szükség fájdalomcsillapításra.

Melyek ezek?

 • szimpla fogorvosi állapotfelmérés
 • a kisebb szuvasodások tömése, élpótlások
 • a fogkövek eltávolítása, fogfehérítés.
Fog fájdalom kezelés.

A fogfájás annak a jele, hogy fogorvoshoz kell menni.

Ezek a kezelések általában egyáltalán nem járnak fájdalommal, vagy csak minimális kellemetlenséggel, melyeket megnyugtató környezetben könnyedén viselnek a páciensek érzéstelenítő nélkül.

A fájdalom csillapításának szükségessége mindig a fogorvos megítélése alapján történik, aki figyelembe veszi az elváltozás súlyosságát, az elvégzendő beavatkozás hosszát, komplexitását, és a páciens érzékenységét. A szorongás többnyire oldható egy megnyugtató beszélgetéssel.

Minden beavatkozás más jellegű érzéstelenítést kíván, és mértéke is változó. Egyértelmű, hogy egy banális, többfelszínű tömés esetében mást alkalmaz a fogorvos, mint egy összetett szájsebészeti beavatkozás során és után. Van olyan beavatkozás, amikor számolni kell elhúzódóbb fájdalom érzettel, esetleg szöveti ödémával. Ez elsősorban műtéti beavatkozásokat követően, vagy gyulladt területek kezelése esetén fordul elő. Ilyenkor a fogorvos ajánlásával vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót lehet vásárolni, vagy indokolt esetben fogorvosa ellátja a megfelelő recepttel.

Hogyan végzik a helyi érzéstelenítést?

Ma már nincs ok a rettegésre, ha helyi érzéstelenítésre van szükség. A fogorvosi gyakorlatban ezt a módszert használják leggyakrabban az esetleges fájdalmak enyhítésére és megszüntetésére. Ilyen esetben vékony tűvel juttatják be az érzéstelenítő folyadékot a kezelendő fog mellé, a fogínyen keresztül. Komplexebb beavatkozásnál, az alsó fogak esetében ún. vezetéses érzéstelenítésre is szükség lehet, ilyenkor az érzéstelenítőt a kezelendő foggal megegyező oldali összes fogat beidegző ideghez adják. A helyi érzéstelenítés fájdalmatlan, a tű szúrása okozta kellemetlenséget a beszúrás helyére adott géllel tompítják, így a fog környéke gyorsan elzsibbad, a továbbiakban nem kell a fájdalommal törődni. Olyannyira elzsibbad az adott terület, hogy a beavatkozást követően, amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, kerülni kell az evést, sok esetben még a beszédet is, mivel az érzéstelenített területet az illető könnyen megharaphatja.

Azon betegeknél, akik túlzott félelmet tanúsítanak a fogászati beavatkozásokkal szemben, vagy esetleg allergiásak a helyi érzéstelenítőkre, egyéb módszereket javasolnak. Melyek lehetnek ezek?

Egyéb fájdalomcsillapító/szorongáscsökkentő módszerek

 • Hipnózis: alkalmazásával a fogászati kezelés ellazult állapotban történik olyan pácienseknél, akiknél a hagyományos érzéstelenítés nem jöhet szóba. A hipnózis a fogászati kezelésektől való félelem és szorongás oldására szolgál, valamint a fájdalom csillapítására használható.
 • Altatás: kizárólag indokolt, speciális esetekben alkalmazzák, mivel gyakorlatához komoly technikai háttér és képzett személyzet szükséges. Altatás során a betegek vénás injekcióban kapják a szükséges gyógyszereket és légzésüket lélegeztető gép biztosítja. Altatásra általában komolyabb, hosszan tartó beavatkozásoknál, mentálisan sérült betegek és kisgyermekek esetében kerül sor.

Összességében elmondható, hogy ma már olyan fájdalomcsillapító és érzéstelenítő módszerek állnak a modern fogászat rendelkezésére, melyek használatával a páciensek számára biztosítható a fájdalom és stresszmentes kezelés lehetősége. Ezáltal lehetővé vált, hogy a szorongás, a kezelésektől való félelem többé ne állja útját az egészséges szájhigiéné kialakításának és megőrzésének.


Fájdalomcsillapítás és nyugtatók a fogászatban. A fogászati beavatkozások egyik kulcsmomentuma a fájdalomcsillapítás, a fájdalommentes kezelés, hiszen az ettől való félelem táplája a fogorvosoktól való viszolygást is. A szakszerű tájékozódás érdekében érdemes az alábbi témákat is részletesen megismerni: fogorvos tanácsa Budapest, fájdalom megszüntetése, budapesti fogorvos, fog betegségek gyógyítása, fogászat keresése, fájdalomcsillapítás hatékonyan.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre