Az első budapesti fogorvos

Szerző: | Fogorvos Budapesten

A magyar fogászat kialakulása Az első budapesti fogorvos munkába állásáig rögös út vezetett. A 18. századi Magyarország gazdasági és kulturális fejlődése jelentősen elmaradt az akkori Angliában, Franciaországban, vagy akár Hollandiában tapasztaltaktól. Magyarországon a 150 évig tartó török uralom elválasztotta az országot az akkori nyugati fejlődéstől. Az 1784-es népszámlálás szerint, a magyar korona országaiban (Magyarország, Erdély, […]

A magyar fogászat kialakulása

Az első budapesti fogorvos munkába állásáig rögös út vezetett. A 18. századi Magyarország gazdasági és kulturális fejlődése jelentősen elmaradt az akkori Angliában, Franciaországban, vagy akár Hollandiában tapasztaltaktól. Magyarországon a 150 évig tartó török uralom elválasztotta az országot az akkori nyugati fejlődéstől. Az 1784-es népszámlálás szerint, a magyar korona országaiban (Magyarország, Erdély, Horvátország és a határőrvidék) 9,3 millió főt számláltak. A népesség egyenlőtlenül oszlott el Magyarország területén, főként az északi bányavidék és az ország nyugati része volt sűrűbben lakott. Mivel ez a terület nem került török uralom alá, sokkal fejlettebb szintet ért el a nyugati fejlődés hatására, mint az ország keleti része. A magasabb kulturális fejlettség itt tette lehetővé (Nagyszombaton) az első magyar egyetem alapítását (1635), majd az első hazai orvosi fakultás létrejöttét (1769).

A fogorvosi cím használata

Az első “fogorvosok”, akik már a fogorvos címet használhatták, hazánkban a 18. század végén kezdtek el tevékenykedni. Orvosi alapképzéssel és fogászmesteri (magister artis dentariae) vizsgával rendelkeztek, melyet a Pesti Egyetem Orvosi Kara az 1799-1800-as tanévben adott ki először. Első fogorvosunk, Meyer János például egy budai fogadóban kezdte meg rendelését, amely a “Vörös Sündisznóhoz” címet viselte.

A panaszokkal küzdő, jobb módú betegek a korabeli német és latin nyelvű újságokban található hirdetésekből szerezhettek tudomást a praktizáló orvosokról. A fennmaradt írásos anyagokból tudjuk, hogy leginkább fogat és gyökeret húztak, de alkalmaztak fogtömést és készítettek műfogat is. Kezelték a meglazult fogakat és már fogszabályozással is foglalkoztak. “Rendelőjükben” árultak fogport és szájvizet is az igényesebb betegeknek.

Utazó fogászok

A múlt század első felében Pesten és Budán, a képzéseknek köszönhetően már egyre több orvosdoktor-fogorvos folytatott gyakorlatot, de a vidéket még hosszú időn át csak utazó fogorvosok látták el, évente rövid időre visszatérve az adott városba.

A Pesti Egyetemen – számos nyugati egyetemet megelőzve – 1844-ben megindult a fogászat tanítása. Az első professzor, Nedelko Döme 38 éven keresztül oktatott, járóbeteg rendelést tartott, de iskolát nem alapított. Tőle származik az a szállóige: “A foghúzás úgy a betegnek, mint az orvosnak nagyon kellemetlen.” -ami bizony nagyon is megalapozott gondolat volt, ha arra gondolunk, hogy ekkor még a fogeltávolítást érzéstelenítés nélkül végezték…

A múlt század végén praktizáló fogorvosok közül kiemelkedő jelentőségű volt lszlai József munkássága (l840-l903) és Árkövy Józsefé (l85l-1922).
lszlai professzor, a fogászati röntgendiagnosztika egyik hazai úttörője, a fogsor-illeszkedési rendszertan kidolgozója volt. A magyar fogászati zsargon neki köszönheti a néptől átvett “fogbél”, “fogmű” és”fogkő” szavakat.

Nagy riválisa, Árkövy József 1881-ben megalapítja a Foggyógyintézetet. Diagnosztika című műve világszerte ismertté tette őt.

Szociális betegellátás Budapesten

Bár a múlt század elején már egyre több kíváló szakember működött hazánkban, a lakosság szélesebb rétegeinek fogorvosi ellátása igen hiányos maradt a kezelések, fogpótlások költséges volta miatt. Szociális betegellátás Budapesten csak 1891-ben létesült fogbetegek részére.

A kor fogorvosi rendelője nagyban különbözött a maitól. A fogorvosi szék általában egy szoba sarkában állt, melynek fémrészeit feketére festették, ülését és háttámláját piros bársonnyal vonták be. A fogorvosok barna bársonyköntösben várták a pácienseiket, a mosható fehér vászonköpenyek csak a század végén váltak elterjedtté.

S bár igen lassú ütemben vált elérhetővé mindenki számára a fogorvosi szolgáltatás, az egyre nagyobb számú fogorvos-képzés, a fogászat gyógyító módszereinek fejlődése, a porcelánfog alkalmazása, a fúrógép feltalálása, majd elterjedése, az amalgám tömőanyag bevezetése mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen részesüljenek szakszerű ellátásban.

Az első budapesti fogorvosi rendelő létrehozása, megalapítása. Az első magyarországi fogorvos Budapesten kezdett praktizálni a 17. században. Kezdetben a foghúzás és a fogak kezelése drága kiváltság volt, csak sokára jelentek meg a fogászati szolgáltatást nyújtó klinikák. További érdekes részletek olvashatók az alábbi témákról: fogorvos Budapesten a 13. kerületben, első fogorvos Pesten, fogászat kialakulása Magyarországon, fogászati kezelés ára.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!