GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Ezekkel a tünetekkel azonnal fordulj fogorvoshoz

szájüreg betegség fogorvos

Szájüregi betegségek kezelése

Valóban léteznek életveszélyes szájbetegségek? Bizony nem kizárt, hogy egy banális fogszuvasodás, vagy egy jelentéktelennek tűnő folt az egészséget súlyosan érintő elváltozássá fajul. Egyes fog-, és szájüregi betegségek egyenesen életveszélyesek is lehetnek, fontos a fogorvos időben történő felkeresése.

Melyek a tipikus szájüregi betegségek?

Herpesz

A szájüregi és ajakherpesz a világ talán legelterjedtebb fertőző betegsége. A kezdetben viszkető, majd később akár igen fájdalmas hólyagok idővel kifakadnak, és könnyen megfertőzik a környezetüket. Elég megpuszilni valakit, közös edényből enni, egyéb szoros kontaktusban lenni valakivel, és máris továbbadtuk a fertőzést. Amennyiben nem múlnak el a tünetek a patikában vásárolható vírusellenes kenőcsöktől, vagy a teljes szájüreget elborítják a hólyagok és láz, elesettség tapasztalható, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Afta

Máig nem tudják a pontos okát az afta kialakulásának. A szájban jelentkező apró, érzékeny hólyagokat okozhatják fertőzések, hormonok, vagy megjelenhetnek akár a stressz járulékos hatásaként is. Jellemzően a nyelven, a száj belső részén vagy az ínyen fordulnak elő. Általában 1-2 hétig tart a lefolyásuk, de súlyosabb esetben elhúzódhat, és orvosi kezelést igényel. Mindenképpen javasolt az immunrendszer támogatása, és egy alapos kivizsgálás, ha a tüneteket rendszeresen tapasztaljuk.

Szájpenész

A candida gomba okozta szájpenész egyaránt előfordulhat felnőtteknél és csecsemőknél is. Gyakran a legyengült immunrendszer áll a háttérben, illetve okozhatja antibiotikumos kezelés, vagy jelentkezhet egyéb gyógyszerek mellékhatásaként is. Tanácsos orvoshoz fordulni, ha gyakori tünetekkel számolunk.

Szőrös nyelv

A jelenség a kinézete miatt kapta ezt a nevet. Sötét színű „szőrös” jellege annak köszönhető, hogy a nyelven lévő kis göbök megduzzadnak, melyek felületén megtapadnak a baktériumok. Oka lehet bizonyos gyógyszerek szedése, antibiotikumok használata, vagy a szájhigiéné hiánya. Nem ritka, hogy a dohányzás vagy a túlzott kávé- és tea fogyasztása eredményeként jelenik meg. Az alap okok orvoslása mellett próbáljuk meg nyelvvakaróval eltűntetni, vagy kérjük szakember segítségét.

Színes foltok

A szájüreg nyálkahártyájának a színe normál esetben halvány rózsaszínű. Ha ettől eltérő színű, nem múló foltokat, kiütéseket tapasztalunk, keressünk fel egy fogorvost mielőbb. Például a Lichen planus nevű elváltozás csipkés, fehéres, vagy vörös árnyalatot ölt. Mivel oka nem ismert, nem egyértelmű a kezelése. Fájdalmas és kifekélyesedő sebek esetén gyógyszeres kezelés szükséges. Sajnos, krónikus esetben szájüregi rák is kifejlődhet belőle.

Szájüregi rák

A szájüregi rák általában alattomosan alakul ki. Figyelemfelkeltő tünet lehet a nem múló seb, arczsibbadás, vagy bizonyos fokú érzéketlenség nyakon, szájban, vagy az arcon. Nem ritka a rágási, beszéd- vagy nyelési problémák megjelenése. Megelőzésként javasolt a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mértéktelen napozás mellőzése. Jó hír, hogy az időben megkezdett kezelés jó hatásfokú. Mielőbb forduljunk orvoshoz az első gyanús tünetekkel.

Fogínybetegségek, fogínysorvadás

A vérző, duzzadt, fogíny nagy valószínűséggel fogínygyulladást rejt. Szakszerű fogászati kezelés nélkül fogínysorvadás tapasztalható, melynek következtében a fogak kilazulhatnak, kieshetnek. A betegség általában a nem megfelelő szájhigiéné miatt alakul ki. A legjobb védekezés az alapos és helyes fogmosás, és a fogközök tisztítása, illetve a rendszeres fogkőlevétel.

Szuvas fog

A fogszuvasodás szinte népbetegség, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket. A kezeletlen fertőzés gyorsan terjed a fog belseje felé, és komoly veszélybe sodorja fog megtarthatóságát. Arról nem is beszélve, hogy átterjedhet az arcüregre, a koponyára, sőt, vérmérgezést is okozhat, ha bekerül a véráramba.

Állkapocs-ízületi rendellenességek

A harapási és állkapocs-ízületi rendellenességek nem csak fogcsikorgatást okoznak, de komoly sérüléseket is eredményezhetnek a fogakban. Mindenképpen szakorvosi beavatkozást igényelnek, mielőtt megkeserítenék a mindennapokat.

Tudta, hogy több életveszélyes szájbetegség is létezik, amivel sürgősen fogorvoshoz kell fordulni? Az afta, a szőrös nyelv, szájpenész vagy az elszíneződés ilyen, ezeket a budapesti fogászat szakemberei szakszerűen kezelik a 13. kerületben.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • Fogfájás hidegben Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem? A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre