Tudta, hogy több életveszélyes szájbetegség is létezik, amivel sürgősen fogorvoshoz kell fordulni?

Ezekkel a tünetekkel azonnal fordulj fogorvoshoz

Valóban léteznek életveszélyes szájbetegségek? Bizony nem kizárt, hogy egy banális fogszuvasodás, vagy egy jelentéktelennek tűnő folt az egészséget súlyosan érintő elváltozássá fajul. Egyes fog-, és szájüregi betegségek egyenesen életveszélyesek is lehetnek, fontos a fogorvos időben történő felkeresése.

Melyek a tipikus szájüregi betegségek?

Herpesz

A szájüregi és ajakherpesz a világ talán legelterjedtebb fertőző betegsége. A kezdetben viszkető, majd később akár igen fájdalmas hólyagok idővel kifakadnak, és könnyen megfertőzik a környezetüket. Elég megpuszilni valakit, közös edényből enni, egyéb szoros kontaktusban lenni valakivel, és máris továbbadtuk a fertőzést. Amennyiben nem múlnak el a tünetek a patikában vásárolható vírusellenes kenőcsöktől, vagy a teljes szájüreget elborítják a hólyagok és láz, elesettség tapasztalható, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Afta

Máig nem tudják a pontos okát az afta kialakulásának. A szájban jelentkező apró, érzékeny hólyagokat okozhatják fertőzések, hormonok, vagy megjelenhetnek akár a stressz járulékos hatásaként is. Jellemzően a nyelven, a száj belső részén vagy az ínyen fordulnak elő. Általában 1-2 hétig tart a lefolyásuk, de súlyosabb esetben elhúzódhat, és orvosi kezelést igényel. Mindenképpen javasolt az immunrendszer támogatása, és egy alapos kivizsgálás, ha a tüneteket rendszeresen tapasztaljuk.

Szájpenész

A candida gomba okozta szájpenész egyaránt előfordulhat felnőtteknél és csecsemőknél is. Gyakran a legyengült immunrendszer áll a háttérben, illetve okozhatja antibiotikumos kezelés, vagy jelentkezhet egyéb gyógyszerek mellékhatásaként is. Tanácsos orvoshoz fordulni, ha gyakori tünetekkel számolunk.

Szőrös nyelv

A jelenség a kinézete miatt kapta ezt a nevet. Sötét színű „szőrös” jellege annak köszönhető, hogy a nyelven lévő kis göbök megduzzadnak, melyek felületén megtapadnak a baktériumok. Oka lehet bizonyos gyógyszerek szedése, antibiotikumok használata, vagy a szájhigiéné hiánya. Nem ritka, hogy a dohányzás vagy a túlzott kávé- és tea fogyasztása eredményeként jelenik meg. Az alap okok orvoslása mellett próbáljuk meg nyelvvakaróval eltűntetni, vagy kérjük szakember segítségét.

Színes foltok

A szájüreg nyálkahártyájának a színe normál esetben halvány rózsaszínű. Ha ettől eltérő színű, nem múló foltokat, kiütéseket tapasztalunk, keressünk fel egy fogorvost mielőbb. Például a Lichen planus nevű elváltozás csipkés, fehéres, vagy vörös árnyalatot ölt. Mivel oka nem ismert, nem egyértelmű a kezelése. Fájdalmas és kifekélyesedő sebek esetén gyógyszeres kezelés szükséges. Sajnos, krónikus esetben szájüregi rák is kifejlődhet belőle.

Szájüregi rák

A szájüregi rák általában alattomosan alakul ki. Figyelemfelkeltő tünet lehet a nem múló seb, arczsibbadás, vagy bizonyos fokú érzéketlenség nyakon, szájban, vagy az arcon. Nem ritka a rágási, beszéd- vagy nyelési problémák megjelenése. Megelőzésként javasolt a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mértéktelen napozás mellőzése. Jó hír, hogy az időben megkezdett kezelés jó hatásfokú. Mielőbb forduljunk orvoshoz az első gyanús tünetekkel.

Fogínybetegségek, fogínysorvadás

A vérző, duzzadt, fogíny nagy valószínűséggel fogínygyulladást rejt. Szakszerű fogászati kezelés nélkül fogínysorvadás tapasztalható, melynek következtében a fogak kilazulhatnak, kieshetnek. A betegség általában a nem megfelelő szájhigiéné miatt alakul ki. A legjobb védekezés az alapos és helyes fogmosás, és a fogközök tisztítása, illetve a rendszeres fogkőlevétel.

Szuvas fog

A fogszuvasodás szinte népbetegség, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket. A kezeletlen fertőzés gyorsan terjed a fog belseje felé, és komoly veszélybe sodorja fog megtarthatóságát. Arról nem is beszélve, hogy átterjedhet az arcüregre, a koponyára, sőt, vérmérgezést is okozhat, ha bekerül a véráramba.

Állkapocs-ízületi rendellenességek

A harapási és állkapocs-ízületi rendellenességek nem csak fogcsikorgatást okoznak, de komoly sérüléseket is eredményezhetnek a fogakban. Mindenképpen szakorvosi beavatkozást igényelnek, mielőtt megkeserítenék a mindennapokat.

Tudta, hogy több életveszélyes szájbetegség is létezik, amivel sürgősen fogorvoshoz kell fordulni? Az afta, a szőrös nyelv, szájpenész vagy az elszíneződés ilyen, ezeket a budapesti fogászat szakemberei szakszerűen kezelik a 13. kerületben.

GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!