Minden, amit az éjszakai, vagy kivehető fogszabályozó készülékről tudni szeret volna

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok, Fogszabályozás

Az éjszakai fogszabályozó, vagy, ahogy sokan hívják, a kivehető fogszabályozó praktikus, gyors, olcsó és az egyik legkönnyebb megoldás az apróbb hibák javítására. Számtalan előnye van, de azért némi hátránya is akad.

A fogak kevésbé jelentős, kevésbé markáns eltérésénél és a hosszabb, nagyobb fogszabályozás megkezdése előtt, előkészítésként, esetleg a fogszabályozás után, megtartásként, éjszakai fogszabályozó készülékre lehet szükség. Az éjszakai fogszabályozó, vagy, ahogy sokan hívják, a kivehető fogszabályozó praktikus, gyors, olcsó és az egyik legkönnyebb megoldás az apróbb hibák javítására. Számtalan előnye van, de azért némi hátránya is akad.

Milyen esetben lehet éjszakai fogszabályozót alkalmazni?

Az éjszakai fogszabályozónak az egyik fő funkciója a retenció, a megtartás, másik pedig a tartós, rögzített fogszabályozás előkészítése, vagy a már kész fogszabályozás megtartása. Leginkább serdülőkorban alkalmazzák ezt a módszert. Tulajdonképpen nem a fogakat szabályozza, hanem az állcsontok növekedését befolyásolja inkább. A felső állcsont tágítása, növekedésének fékezése, az alsó állcsont előre növekedésének fokozása vagy fékezése, felső állcsont előre növekedésének fokozása vagy a mélyharapást, nyitott harapás javítását szolgálja az éjszakai fogszabályozó.

Az éjszakai fogszabályozó általános kinézete

A fogak eltérésének nagyságán kívül a páciensek igényeit vesszük még figyelembe, ha erre a fogszabályozó módszerre esik a választásunk. Annak szükséges kivehető fogszabályozót használni, aki nem szeretne mindennap tartós, látható fogszabályozó készüléket viselni, illetve a fogak és az állcsont helyzetének javítására van szükség.

Miként hat a kivehető fogszabályozó?

A szájban lazán ülő, nem tartósan rögzített, kivehető eszköz, amely kevésbé a fogakra, jobban a szájtartásra és a koponyacsontokra hat befolyásoló erővel.

Hogyan javasolt használni az éjszakai fogszabályozót

A készülék ideális viselési ideje minimum 12 óra, de inkább 14-18 óra, amit nem kell feltétlenül az éjszakai órákra időzíteni. Lehet ez az időpont nappal is. A lényeg mindösszesen annyi, hogy minél több ideig és rendszeresen, minden nap használatban legyen, így ki tudja maximálisan fejteni a jótékony hatását a fogakra és a fogak állására. Két fajtája van, a normál, lemezes, mely mindösszesen egy állcsontra terjed ki, és a bimaxillaris készülék, mely mindkét fogsort, az alsót és a felsőt is magában foglalja.

Bimaxilláris készülékről, amit tudni lehet

Leginkább serdülőkor előtt alkalmazzuk. Ebben az életszakaszban van arra lehetőség, hogy a legkönnyebb módon befolyásoljuk az állcsontok növekedését. A két fogívet, azaz a felső és alsó állcsontokat egymáshoz képest jól tudja mozgatni. Mindkét fogív az összeharapásnál jól belefekszik a készülékbe.

Kivehető átlátszó fogszabályozó
Kivehető átlátszó fogszabályozó

Az éjszakai fogszabályozó előnyei

Előnye, hogy bármikor eltávolítható, amikor szükséges, ezért a kivehető készülék praktikus és könnyű megoldás. Gyorsan elkészül, az ára sem borsos, ráadásul akkor viseli a páciens, amikor csak szeretné. Ha nappal van rá ideje, akkor nappal, ha éjszaka szeretné, mikor senki sem látja, akkor, akkor viseli.

Fontos megjelenés esetén, eltávolítható a fogszabályozó, majd később visszahelyezhető. További előnye, hogy kivehető fogszabályozóval lehetőség van a harapás-beállításra. Az éjszakai fogszabályozó vegyes, még alakuló fogazat és már maradandó fogazat esetén is alkalmazható. A felnőttkori állcsont ortopédiai műtétek tökéletesen elkerülhetők éjszakai fogszabályozó viselésekor. Másik előnye, hogy mivel kivehető, a készüléket és a fogakat is roppant könnyű tisztán tartani ezáltal.

A kivehető fogszabályozó hátrányai

A kivehető fogszabályozó készülékkel nem lehet olyan pontosan mozgatni a fogakat, mint egy fix fogszabályozóval, így csak kisebb változtatásokra alkalmas, tehát sajnos nem minden eltérés esetében alkalmazható a készülék. Például komolyabb fogmozgatásokra, nagyobb mértékű elmozdításokra, fogak csavarása és jelentős harapási eltérés javítására nem elegendő az éjszakai fogszabályozó.

A felnőtteknél ritkán alkalmazzák az éjszakai fogszabályozót, mivel rögzített fogszabályozóval, sokkal jobb és tartósabb eredmény érhető el, rövidebb idő alatt. Alapvetően inkább előkezelésre használjuk vagy a már szabályozott fogak, állcsont megtartására. A készülék hordásakor az elején fokozott nyáltermeléssel járhat, míg hozzá nem szokik a viselője. Továbbá a használata után zsibbadást is tapasztalhat a szájban.

Az esti fogszabályozó praktikus módja a fogszabályozásnak. Tökéletes segítség a már meglévő fogszabályozás eredményének megtartására, tartós fogszabályozó készülék előkészítésére vagy apróbb hibák korrigálására, a mélyharapására, a nyitott harapására, vagy az alsó-felső állkapocscsont helyzetének javítására.

Tekintse meg jelenlegi fogszabályozás akciónkat ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!