GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Duzzadt az ínyed? Úgy érzed, “bedagadt a fogad”? – a fogorvos tanácsai

Duzzadt fájó íny

Teendők duzzadt íny esetén

Arra ébredtél, hogy bedagadt az arcod, a “fogad”? Amikor belenéztél a szádba, láttad, hogy az ínyed vörös, és duzzadt, esetleg gennyes tályog is van a lüktető, dagadtnak érzett fog alatt? Fogorvoshoz kell menned?

Alaposan megijedtél, nem tudod mi lehet ez és mit tegyél?

Íme néhány információ, ami segíthet, hogy elkerüld a pánikot és helyesen cselekedj. Ez természetesen nem jelent diagnózist, célunk pusztán a tájékoztatás és a megnyugtatás.

A duzzadás lehetséges okai

Az íny vagy a száj szöveteiben a fájdalom okai nagyon változatosak, csakúgy, mint a fogfájás esetében.

Duzzanat törött, sérült fog körül

Ha fogadból letörik egy darab baleset következtében, vagy kezeletlen szuvasodásnak köszönhetően, érdemes mihamarabb szakemberhez, fogorvoshoz fordulni. Ellenkező esetben nagy a valószínűsége, hogy fertőződhet a fog, gyulladás, tályogosodás alakul ki. Ha duzzanatot érzel a sérült fog környékén, már elindult a folyamat. Ne várd meg, hogy a gyulladás következtében elhaljanak a fogidegek, és a fog menthetetlen állapotba kerüljön.

Rosszul gyökérkezelt, devitalizált fog esetében is előfordul, hogy a gyökércsúcsban baktériumok okozta gyulladás alakul ki, és a bezárt fertőzés “kitör”, fájdalmas duzzadás kíséretében. Haladéktalanul keresd fel a fogorvost, hogy az érintett fogat megnyissa és kitisztítsa, mielőtt az visszafordíthatatlan károsodást okoz a környezetében és a fertőzés átterjed a szomszédos fogakra, behatol a csontba. Ne hagyd magad félrevezetni, akkor is szükség van szakszerű ellátásra, ha a gennyes váladék kiszivárog és nem jelentkezik fájdalom, fogadd meg a fogorvosod tanácsát.

Duzzanat nélküli fájdalom

Gyakran fogfájdalom előzi meg a duzzanat kialakulását. Ennek oka az, hogy a fogak nekrózisa előtt a pulpa gyulladásos stádiumon megy keresztül, amelyet pulpitisnek hívnak. A pulpitisz súlyos fájdalmat jelezhet hidegre, melegre, cukros étel elfogyasztásakor. A kezeletlen pulpitis visszafordíthatatlan idegkárosodást okoz, amely a fog elhalását eredményezi. Tehát, ha még nincs tályog, akkor a fájdalom a kezdeti károsodást jelezheti, és könnyebben megmenthető a fog élete. Ne halogasd a kezelést, mielőbb kérj időpontot a fogorvoshoz,

A bölcsességfog kitörése is gyakran okoz fájdalmas duzzanatot. A száj anatómiája nem mindenkinél megfelelő a kitörő fogak fogadásához, s az ínyszövet duzzanatával jár. Ez főleg a bölcsességfogak esetében fordul elő, amikor a fog torlódása miatt fájdalmas duzzanatot okoz, vagy a fog pozíciója akadályozza annak akadálytalan kibújását. Amikor az íny megnyílik, az élelmiszer maradványok könnyen beleragadhatnak és a baktériumok gyulladásos fertőzést generálnak. Az orvosi ellátás itt is nélkülözhetetlen. Antibiotikum szedése válhat szükségessé egy alapos tisztítás után. A bölcsességfogak kitörésének várható problémái sikeresen feltérképezhetőek már jóval a problémák megjelenése előtt. Ezért is érdemes rendszeresen részt venni szűrővizsgálaton, ahol a fogorvos feltárja a problémát és megoldást kínál a várható nehézségekre.

Parodontális probléma

Igen gyakori, hogy a fogkőlevétel elmaradása, a kezelés teljes hiánya fertőzést okoz a fogat támogató struktúrákban. Ezt nevezik periodontitisnek. Ez a betegség lokalizálható egy vagy néhány fogra, vagy akár a száj több fogait is érinti, és akkor jelenik meg, amikor a fogkő elősegíti a baktériumok felhalmozódását az ínyszövet alatt. Az íny ezután vörösessé válik és hajlamos a vérzésre. Ez a folyamat viszonylag lassú, de annál nagyobb károkat okoz a progressziója. A betegség kezdetén általában nincs fájdalom. A fogak idővel meglazulhatnak, mivel a fogat támogató íny és csont fokozatosan visszahúzódik. Az íny duzzanata és vérzése esetén fontos konzultálni fogorvossal akkor is, ha nincs fájdalom, mivel különben a fogak támasztó szövetje megsemmisül.

A fogíny duzzanatnak vagy fájdalomnak számos egyéb oka is van (pl. ciszta, daganat, hormonális változás, cukorbetegség okozta tényezők, más krónikus szisztémás betegségek) melyekre itt nem tértünk ki. Éppen ezért, ha a fenti tüneteket észleled magadon, nem ajánlott a házi praktikákhoz nyúlni, fordulj mielőbb fogorvoshoz, szájsebészhez!

Duzzadt így kezelése. A duzzadt és fájó így kezelését nem szabad elhanyagolni. A gyors borogatás és a fájdalomcsillapító csak ideiglenes megoldás, nem szabad halogatni a fogorvos meglátogatását. További izgalmas témákat ajánlunk olvasóink számára: fogorvos Budapesten árak, fogorvos tanácsa a betegek részére, fog betegségei és gyógyításuk, fogorvos szakma, fájdalomcsillapítás a fogászaton, tanácsadás a fogászaton, szájhigiénia minden napra.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • Fogfájás hidegben Miért érzékenyek a fogaim hidegre? Miért fáj a fogam, ha fagylaltot eszem? A hideg étel gyakran okoz fájdalomérzetet a fogainkban. A fagylalt, a jégkrém, a jegeskávé nagy sláger nyáron...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre