Duzzadt íny kezelése

Szerző: | Fogorvos Budapesten, Fogorvos tanácsa

Duzzadt az ínyed? Úgy érzed, “bedagadt a fogad”? – a fogorvos tanácsai Arra ébredtél, hogy bedagadt az arcod, a “fogad”? Amikor belenéztél a szádba, láttad, hogy az ínyed vörös, és duzzadt, esetleg gennyes tályog is van a lüktető, dagadtnak érzett fog alatt? Fogorvoshoz kell menned? Alaposan megijedtél, nem tudod mi lehet ez és mit tegyél? […]

Duzzadt az ínyed? Úgy érzed, “bedagadt a fogad”? – a fogorvos tanácsai

Arra ébredtél, hogy bedagadt az arcod, a “fogad”? Amikor belenéztél a szádba, láttad, hogy az ínyed vörös, és duzzadt, esetleg gennyes tályog is van a lüktető, dagadtnak érzett fog alatt? Fogorvoshoz kell menned?

Alaposan megijedtél, nem tudod mi lehet ez és mit tegyél?

Íme néhány információ, ami segíthet, hogy elkerüld a pánikot és helyesen cselekedj. Ez természetesen nem jelent diagnózist, célunk pusztán a tájékoztatás és a megnyugtatás.

A duzzadás lehetséges okai

Az íny vagy a száj szöveteiben a fájdalom okai nagyon változatosak, csakúgy, mint a fogfájás esetében.

Duzzanat törött, sérült fog körül

Ha fogadból letörik egy darab baleset következtében, vagy kezeletlen szuvasodásnak köszönhetően, érdemes mihamarabb szakemberhez, fogorvoshoz fordulni. Ellenkező esetben nagy a valószínűsége, hogy fertőződhet a fog, gyulladás, tályogosodás alakul ki. Ha duzzanatot érzel a sérült fog környékén, már elindult a folyamat. Ne várd meg, hogy a gyulladás következtében elhaljanak a fogidegek, és a fog menthetetlen állapotba kerüljön.

Rosszul gyökérkezelt, devitalizált fog esetében is előfordul, hogy a gyökércsúcsban baktériumok okozta gyulladás alakul ki, és a bezárt fertőzés “kitör”, fájdalmas duzzadás kíséretében. Haladéktalanul keresd fel a fogorvost, hogy az érintett fogat megnyissa és kitisztítsa, mielőtt az visszafordíthatatlan károsodást okoz a környezetében és a fertőzés átterjed a szomszédos fogakra, behatol a csontba. Ne hagyd magad félrevezetni, akkor is szükség van szakszerű ellátásra, ha a gennyes váladék kiszivárog és nem jelentkezik fájdalom, fogadd meg a fogorvosod tanácsát.

Duzzanat nélküli fájdalom

Gyakran fogfájdalom előzi meg a duzzanat kialakulását. Ennek oka az, hogy a fogak nekrózisa előtt a pulpa gyulladásos stádiumon megy keresztül, amelyet pulpitisnek hívnak. A pulpitisz súlyos fájdalmat jelezhet hidegre, melegre, cukros étel elfogyasztásakor. A kezeletlen pulpitis visszafordíthatatlan idegkárosodást okoz, amely a fog elhalását eredményezi. Tehát, ha még nincs tályog, akkor a fájdalom a kezdeti károsodást jelezheti, és könnyebben megmenthető a fog élete. Ne halogasd a kezelést, mielőbb kérj időpontot a fogorvoshoz,

A bölcsességfog kitörése is gyakran okoz fájdalmas duzzanatot. A száj anatómiája nem mindenkinél megfelelő a kitörő fogak fogadásához, s az ínyszövet duzzanatával jár. Ez főleg a bölcsességfogak esetében fordul elő, amikor a fog torlódása miatt fájdalmas duzzanatot okoz, vagy a fog pozíciója akadályozza annak akadálytalan kibújását. Amikor az íny megnyílik, az élelmiszer maradványok könnyen beleragadhatnak és a baktériumok gyulladásos fertőzést generálnak. Az orvosi ellátás itt is nélkülözhetetlen. Antibiotikum szedése válhat szükségessé egy alapos tisztítás után. A bölcsességfogak kitörésének várható problémái sikeresen feltérképezhetőek már jóval a problémák megjelenése előtt. Ezért is érdemes rendszeresen részt venni szűrővizsgálaton, ahol a fogorvos feltárja a problémát és megoldást kínál a várható nehézségekre.

Parodontális probléma

Igen gyakori, hogy a fogkőlevétel elmaradása, a kezelés teljes hiánya fertőzést okoz a fogat támogató struktúrákban. Ezt nevezik periodontitisnek. Ez a betegség lokalizálható egy vagy néhány fogra, vagy akár a száj több fogait is érinti, és akkor jelenik meg, amikor a fogkő elősegíti a baktériumok felhalmozódását az ínyszövet alatt. Az íny ezután vörösessé válik és hajlamos a vérzésre. Ez a folyamat viszonylag lassú, de annál nagyobb károkat okoz a progressziója. A betegség kezdetén általában nincs fájdalom. A fogak idővel meglazulhatnak, mivel a fogat támogató íny és csont fokozatosan visszahúzódik. Az íny duzzanata és vérzése esetén fontos konzultálni fogorvossal akkor is, ha nincs fájdalom, mivel különben a fogak támasztó szövetje megsemmisül.

A fogíny duzzanatnak vagy fájdalomnak számos egyéb oka is van (pl. ciszta, daganat, hormonális változás, cukorbetegség okozta tényezők, más krónikus szisztémás betegségek) melyekre itt nem tértünk ki. Éppen ezért, ha a fenti tüneteket észleled magadon, nem ajánlott a házi praktikákhoz nyúlni, fordulj mielőbb fogorvoshoz, szájsebészhez!

Duzzadt így kezelése. A duzzadt és fájó így kezelését nem szabad elhanyagolni. A gyors borogatás és a fájdalomcsillapító csak ideiglenes megoldás, nem szabad halogatni a fogorvos meglátogatását. További izgalmas témákat ajánlunk olvasóink számára: fogorvos Budapesten árak, fogorvos tanácsa a betegek részére, fog betegségei és gyógyításuk, fogorvos szakma, fájdalomcsillapítás a fogászaton, tanácsadás a fogászaton, szájhigiénia minden napra.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!