Csonthártyagyulladás a szájban

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A fogakat érintő csonthártyagyulladás (dentális periostitis) a csontot körülvevő membrán, a csonthártya gyulladása, amely gyakran fogászati problémák, például fogfertőzés, tályog vagy trauma következménye lehet. A következőkben részletezzük a csonthártyagyulladás tüneteit, okait, kezelését és a szükséges teendőket. Csonthártyagyulladás tünetei Csonthártyagyulladás okai Csonthártyagyulladás kezelése Teendők csonthártyagyulladás esetén Csonthártyagyulladás megelőzése A fogakhoz kapcsolódó csonthártyagyulladás megelőzése érdekében fontos a […]

A fogakat érintő csonthártyagyulladás (dentális periostitis) a csontot körülvevő membrán, a csonthártya gyulladása, amely gyakran fogászati problémák, például fogfertőzés, tályog vagy trauma következménye lehet. A következőkben részletezzük a csonthártyagyulladás tüneteit, okait, kezelését és a szükséges teendőket.

Csonthártyagyulladás tünetei

 • Erős fájdalom: A fájdalom általában intenzív és állandó, helye pedig a fog vagy az állkapocs környéke.
 • Duzzanat: Az érintett terület körül duzzanat alakulhat ki, ami tapintásra fájdalmas.
 • Vörösség és melegérzet: A gyulladt terület vöröses és érzetre melegebb a környező bőrnél.
 • Láz: Gyakran kíséri láz, ha a gyulladás fertőzés következménye.
 • Érzékenység: Az érintett terület érzékeny lehet a nyomásra vagy érintésre.

Csonthártyagyulladás okai

 • Fogfertőzés: Kezeletlen fogszuvasodás vagy fogtályog következtében a fertőzés átterjedhet a csonthártyára.
 • Fogeltávolítás: Foghúzás után, különösen, ha komplikációk lépnek fel, előfordulhat csonthártyagyulladás.
 • Trauma: Az állkapcsot érő sérülések, például ütés vagy baleset, csonthártyagyulladást okozhatnak.
 • Fogászati beavatkozások: Bizonyos fogászati kezelések (pl. gyökérkezelés) vagy műtétek után is kialakulhat csonthártyagyulladás, ha a seb nem gyógyul megfelelően.

Csonthártyagyulladás kezelése

 1. Antibiotikumok: Ha a gyulladást fertőzés okozza, az orvos antibiotikumot ír fel a fertőzés leküzdésére.
 2. Fájdalomcsillapítók: Az erős fájdalom csillapítására nem szteroid gyulladáscsökkentőket vagy erősebb fájdalomcsillapítókat írhat fel az orvos.
 3. Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben, például ha tályog alakult ki, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a fertőzött szövetek eltávolítása és a gyulladás csökkentése érdekében.
 4. Fokozott szájhigiénia: A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a gyulladás csökkentése és a további fertőzések megelőzése érdekében. Használjunk sós vizes öblögetést, hogy csökkentsük a baktériumok számát.
 5. Pihenés és folyadékbevitel: A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, valamint a folyamatos hidratáció segíti a gyógyulást. Kerüljük a túlzott fizikai aktivitást ilyenkor, mert súlyosbíthatja a gyulladást.

Teendők csonthártyagyulladás esetén

 1. Azonnali fogorvosi konzultáció: Ha csonthártyagyulladásra utaló tünetei vannak, azonnal keressen fogorvost.
 2. Kövesse az orvos utasításait: Szedje be a felírt gyógyszert a megfelelő adagolás szerint.
 3. Alkalmazzon hideg borogatást: A duzzanat és a fájdalom csökkentéséhez alkalmazzon hideg borogatást az érintett területre. A meleg borogatást ellenjavallt, mivel ez súlyosbíthatja a gyulladást.
 4. Ügyeljen a szájüreg tisztán tartására: Öblögessen sós vízzel a szájhigiénia javítása és a fertőzés csökkentése érdekében.
 5. Mellőzze a dohányzást és az alkoholt: Ezek az anyagok lassíthatják a gyógyulási folyamatot és súlyosbíthatják a gyulladást.

Csonthártyagyulladás megelőzése

A fogakhoz kapcsolódó csonthártyagyulladás megelőzése érdekében fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az alábbiakban részletezzük, mik a  legfontosabb lépések.

Megfelelő szájhigiénia

 1. Rendszeres fogmosás: naponta kétszer, reggel és este, fluoridos fogkrémmel.
 2. Fogközök tisztítása: Használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefét naponta egyszer, hogy eltávolítsa a fogközökben rekedt ételmaradékot és plakkot.
 3. Szájvíz használata: Öblögessen antibakteriális szájvízzel naponta, hogy csökkentse a baktériumok számát.

Megfelelő szájápolási eszközök

 1. Minőségi fogkefe: Használjon puha vagy közepes keménységű fogkefét, amely kíméletes az ínyhez, de hatékonyan tisztítja a fogakat.
 2. Fogkrém és szájvíz: Válasszon fluoridos fogkrémet és antibakteriális szájvizet, amelyek segítenek megakadályozni a fogszuvasodást és a bakteriális fertőzéseket.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés

 1. Féléves kontroll: Látogassa meg fogorvosát évente legalább kétszer, még akkor is, ha nincsenek fájdalmai vagy látható problémái. A rendszeres ellenőrzés segít a fogászati problémák korai felismerésében és kezelésében.
 2. Professzionális tisztítás: Évente legalább egyszer végeztessen el professzionális fogtisztítást, hogy elkerülje a fogkő és a plakk felhalmozódását.

Megfelelő étrend és életmód

 1. Kerülje a cukros ételeket és italokat: mivel ezek hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához.
 2. Egészséges étrend: Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, hogy erősítse immunrendszerét.
 3. Dohányzás és alkohol mellőzése: Ezek növelik a fogászati problémák kockázatát, ezért érdemes minimalizálni vagy teljesen elkerülni e káros szokásokat.

Azonnali beavatkozás és kezelés

 1. Kezdeti tünetek felismerése: Figyeljen a kezdeti tünetekre, mint például a fogfájás, az ínyvérzés, a duzzanat vagy a rossz lehelet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal keresse fel fogorvosát.
 2. Gyökérkezelés és egyéb fogászati beavatkozások: Időben végeztesse el a szükséges fogászati beavatkozásokat, például a gyökérkezelést, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb problémák, például a csonthártyagyulladás.

Stresszkezelés

 1. Stressz csökkentése: A krónikus stressz gyengítheti az immunrendszert, ami növeli a fertőzések kockázatát. Keressen egészséges módszereket a stressz kezelésére, mint például a rendszeres testmozgás, meditáció vagy hobbik űzése.

Összegzés

A csonthártyagyulladás súlyos probléma, ami azonnali fogászati kezelést igényel. A megfelelő kezelés és az orvos utasításainak követése elengedhetetlen a gyulladás csökkentése és a további komplikációk elkerülése érdekében.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!