Az emberi fogsor – a fogak szerkezete és típusai

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Fogsorunk fontos szerepet tölt be a mindennapi életünkben, az evés és a beszéd alapvető kelléke, de állapota szerves része a megjelenésünknek, kihatással van a kedélyünkre és az önbizalmunkra is. A szép mosoly öltöztet! Az emberi fogsor állapota az egyén életkora, egészségi állapota, fogápolási szokásai és genetikai hajlamai szerint változik. Az egészséges fogak általában erősek, fehérek, […]

Fogsorunk fontos szerepet tölt be a mindennapi életünkben, az evés és a beszéd alapvető kelléke, de állapota szerves része a megjelenésünknek, kihatással van a kedélyünkre és az önbizalmunkra is. A szép mosoly öltöztet!

Az emberi fogsor állapota az egyén életkora, egészségi állapota, fogápolási szokásai és genetikai hajlamai szerint változik. Az egészséges fogak általában erősek, fehérek, mentesek a lyukaktól és egyéb problémáktól.

Mennyi fogunk van?

Míg egy kisgyermek maximum 20 tejfoggal rendelkezik, addig egy felnőtt ember fogainak száma már általában 28-32 darab (a bölcsességfogak ugyanis sok esetben eltávolításra kell, hogy kerüljenek). A gyermekeknél a fogváltás 6-12 éves korukig zajlik le, eddigre mind a 28 maradó fog előbújik, és csak 18 éves kor után várható a bölcsességfogak előbukkanása.

A fogak elnevezése

Fogaink három fő típusba sorolhatók: metszőfogak (incisivusok), szemfogak (caninusok), és őrlőfogak (molarisok). Ezek egy képzeleti felezővonaltól számítva, előlről hátra felé haladva ilyen sorrendben követik egymást. Felül és alul 4-4 metszőfog, 2-2 szemfog, valamint 8-8 (vagy 10-10) őrlőfog követi egymást. Mindegyik fajtának megvan a saját funkciója az evés folyamatában. A metszőfogak a harapásban segédkeznek, a szemfogak a tépésben, az őrlőfogak pedig az aprításban, rágásban.

fog részei

Melyik fognak hány gyökere van?

A gyökerek szerepe az, hogy rögzítik a fogakat az állkapocscsontba, így lehetővé teszik, hogy a fogak ellen tudjanak állni a rágás során fellépő erőhatásoknak. A fog gyökerei bíztosítják a tápanyagot a fogak számára. Az egészséges foggyökerek megfelelő működése és stabilitása elengedhetetlen a rágás, a beszéd és az általános fog​​egészség fenntartásához.

A gyökerek száma változó a fog típusától és a fog helyétől függően. A fogaknak általában 1-3 gyökere lehet, ezek hossza és alakja eltérő lehet. Általánosságban az mondható el, hogy

  • A metszőfogak (incisivusok) egyetlen, egyszerű gyökérrel rendelkeznek.
  • A szemfogak (caninusok) egyetlen, hosszabb és hegyesebb gyökérrel rendelkeznek.
  • A kisőrlők (bicuspids) egy vagy két gyökérrel rendelkeznek.
  • A nagyőrlők (molarisok) két vagy három (netán még több) gyökérrel rendelkeznek.

A fog felépítése

A fog többrétegű, különböző szövetekből áll, amelyek együttesen biztosítják, hogy a fog el tudja látni funkcióját. Három fő részt különböztetünk meg: a koronát, a fognyakat és a foggyökeret.

A fogkorona: A fogkorona a fog felső része, a csont, amely látható a szájüregben. A fogkorona legfelső részét zománc borítja, amely a legkeményebb és legellenállóbb része a fognak. A zománc fehéres színű, és védelmet nyújt a fognak a rágás, a harapás és más külső hatások ellen. A fogkorona alatt található a dentin réteg, amely kevésbé kemény, mint a zománc, de mégsem lágyszövet. A dentin főként a fog szerkezeti támogatását biztosítja. Ez a dentin réteg világossárgás, világosbarnás színű, és ahogy idővel átlátszóvá kopik a zománc, a dentin színe érvényesülhet.

A fognyak: A fognyak az a része a fognak, ahol a fogkorona és a fogíny találkozik. A fognyak általában a fog felszínének alsó részén található, és az íny alatt helyezkedik el. A fognyak körül található fogzománc kevésbé vastag és védett, mint a fogkorona zománca, a fognyak érzékenységét ezért könnyebben megtapasztalhatjuk.

A foggyökér: A foggyökerek a fog íny alatti részei, amelyek az állkapocscsontba ágyazódnak bele. A gyökeret dentin és vékony, fehér cementréteg borítja. A gyökérrészben található a fogbél, a pulpa, ami idegek és erek hálózatát tartalmazó szövet. Ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri a fogbelet, akkor az nagyon fájdalmasan begyullad, ami magától akkor szűnik meg, ha a fogbél elhal. Ha még ekkor sem kerül kezelésre a gyökér, akkor a gyulladás tovább terjedhet a csontra.

A szájüreg egészségének szerepe

A fogakat körülvevő fogíny egészsége fontos a fogak egészségének és stabilitásának fenntartásához. A fogínygyulladás, vagy más fogínyproblémák rossz hatással vannak a fogsor egészségére.

A fogápolási rutin, mint például a napi fogmosás, a fogselyem és szájöblítők használata, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések, nagyon fontosak az egészséges fogak és íny fenntartásához. A megfelelő fogápolás segíthet megelőzni a fogszuvasodást, a fogínygyulladást és más fogászati ​​problémákat. A megfelelő fogápolási szokások és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthetnek megőrizni a fogak és az íny egészségét és szépségét.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!