Arcüregemelés, azaz sinus lift

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Az arcüregemelés technikája lehet zárt arcüregemelés vagy nyitott is, attól függően, hogy mennyi pontosan a meglévő csontállomány.

A sinus lift az arcüregemelés latin neve. Egy olykor szükséges szájsebészeti beavatkozás, ahol speciális technikával csontpótlást végeznek. Az arcüreg az első rágófogak fölött helyezkedik el, melyre az jellemző, hogy nagyon vékony a nyálkahártya azon a területen és a csontüreg levegővel van tele. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű csontmagasság, csont, például implantátum behelyezéséhez, vagy az arc elveszíti korábbi kinézetét, az arcüreg alapjának megemelésére lesz szükség, azaz csontpótlásra.

Ez okozhatja a csonthiányt!

Az arcüreg felőli csont eleve nagyon vékony. A csonthiányt és csontsorvadást ezért okozhatja anatómiai adottság is.  De tartós foghiány, benyúló foggyökér, korábbi gyulladt foggyökér, fogeltávolítás következtében is kialakulhat.  Mikor a felső állkapocs területen csonthiány alakul ki, az arcüreg is lejjebb ereszkedik.

Arcüregemelés, sinus lift módja

Az arcüregemelés technikája lehet zárt arcüregemelés vagy nyitott is, attól függően, hogy mennyi pontosan a meglévő csontállomány, mennyit kell hozzá pótolni és hol helyezkedik el, az arcüreg alapjának lefutása egyenes vagy ferde.

Az arcüreg alapjának, a csontnak a „feltöltését” helyi érzéstelenítésben végzik általában. A műtét előtt szükséges CBCT felvétel, vagy egy alapos röntgen. Előbbi egy speciális, háromdimenziós röntgen, mely a csontszerkezet és a fogak pontos megnézésére alkalmas, alacsony sugárdózis mellett. Erre azért van szükség, hogy pontosan lássuk a fogak elhelyezkedését, a csonthiányt, a sinus üreg falának lefutását, annak szögét, a nyálkahártyát, és a csontban futó erek, idegek helyzetét.

Ezután egy kezelési terv összeállítása szükséges, melyben a műtét menete, az ára és a csontpótló anyag is meghatározásra kerül. Ha valamilyen alapbetegség, mondjuk cukorbetegség áll fenn, akkor egy vérvétel is szükséges a műtét előtt. Illetve azt is meg kell állapítani, hogy helyi érzéstelenítés mellett végezzük a műtétet, vagy a kiterjedése, elhelyezkedése, bonyolultsága miatt aneszteziológus közreműködése szükséges-e. Amely esetben kiterjedtebb csontpótló beavatkozás lesz, professzionálisabb fájdalomcsillapításra és szedálásra is szükség lehet esetleg.

Nyitott arcüregemelés

A nyitott arcüregemelés technikáját 1977 óta ismert. Nyitott sinus lifting esetén a szájüreg felől végezzük a feltárást, ettől nyitott. Egy csontablakot készítünk, majd a sinus lift membrán elemelése után csontpótló anyaggal töltjük ki a membrán és a sinus alapja közti területet.

Az arcüregemelés menete
Az arcüregemelés menete

Az orrüreg nyálkahártyája és a szájüreg is fertőzött, gyakran baktériumokkal teli terület, és a sinus lift műtét során mikro sérülések keletkezhetnek a membrán sinus liften.

Zárt arcüregemelés

A zárt arcüregemelést Summers technikának is nevezik és 1994 óta ismert. Ezt akkor alkalmazzuk, ha a felső fogak felett helyezkedik el a csonthiány, vagy mindösszesen 1-2 mm, azaz minimális csontos alapzat hiányzik. Ekkor 1-2 mm-re az arcüreg alapjától készítünk egy csontfészket, majd kifejezetten erre kialakított műszerekkel beemeljük az arcüreg alsó lemezét, és az arcüreg nyálkahártyáját a sinus lift membránt és ezen a furaton keresztül töltjük fel a csontpótló anyaggal.

Zárt arcüregemelés

Sinus lift csontpótló műtét után

Mivel a szájüregen át történik a műtét, előfordulhat minimális fájdalom és duzzanat, ami pár nap alatt rendeződik. A fertőzés, gyulladás megelőzése miatt széles spektrumú antibiotikum adása javasolt minden esetben.

GoldenDent fogászat

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!