Az amerikai elnök műfogsora

Szerző: | Fogászati beavatkozások, kezelések

Esztétikai beavatkozások a történelemben Szerencsére, a fogászati terület sosem látott fejlődését tapasztaljuk mind esztétikai, mind funkcionális téren. A mai korszerű technikák minden olyan fogászati problémára tudnak megoldást kínálni, ami régebben elképzelhetetlen volt. Azonban, az emberek, főként aki megtehette, a régi időkben is mindent elkövettek annak érdekében, hogy megjelenésükön javítsanak, hiányosságaikat kiegészítsék. Ha kellett, furcsa praktikákhoz […]

Esztétikai beavatkozások a történelemben

Szerencsére, a fogászati terület sosem látott fejlődését tapasztaljuk mind esztétikai, mind funkcionális téren. A mai korszerű technikák minden olyan fogászati problémára tudnak megoldást kínálni, ami régebben elképzelhetetlen volt.

Azonban, az emberek, főként aki megtehette, a régi időkben is mindent elkövettek annak érdekében, hogy megjelenésükön javítsanak, hiányosságaikat kiegészítsék. Ha kellett, furcsa praktikákhoz folyamodtak.

Már az ókorban is próbálták kiküszöbölni a fogazat gyors romlásával járó kellemetlenségeket és pótolni az elvesztett fogakat. Használtak növényi-, és állati eredetű anyagok keverékéből készült fogkrémet, és próbálkoztak a fogpótlással is.

Korábbi századok fogászata

Az elmúlt századok szájhigiénéje bőven hagyott maga után kívánni valót. Erről és az általános higiénére jellemző állapotokról már a történelemkönyvben is olvashattunk. A 18. századi helyzet ennek ékes példája, amikor is az elhúzódó háborúk, az éhínség, a nyomor nem hogy segítette a pozitív változásokat, hanem jócskán ellehetetlenítette a táplálkozás és a higiéné fejlődését.

Bizonyos dolgok azonban fénykorukat élték a vészterhes időkben. Bármilyen bizarr, sőt elrettentő dolognak tűnik, a háborúk halottaiból mindig is próbáltak hasznot húzni. Amit lehetett, a hullarablók elvettek tőlük, még a fogaikat sem kímélték. A csaták, harcok áldozatainak fogait például jó pénzért lehetett árulni a fogászati feketepiacon. Nem volt szükség többé arra, hogy kőből, állati csontokból farigcsáljanak műfogat az erre specializálódott “fogászok”.

George Washington fogai

Mai napig kering egy legenda, miszerint az Egyesült Államok első elnöke, George Washington a rabszolgái fogaiból is készíttetett magának műfogsort. Számos műfogsorral rendelkezett, melyek azonban nem hozták meg a kívánt eredményt. A fennmaradt, írásos emlékek szerint kifejezetten visszahúzódó volt az előnytelen fogazata, előugró alsó állkapcsa miatt. Hiába dolgozott a fogsorokon sok pénzért egy sereg “szakember”, rengeteget bajlódott a fogaival. Valószínűleg genetikai okokra visszavezethető állkapocsdeformáció nehezítette a fogsorok viselhetőségét, a gnatológia (állkapocsízületek mozgásának) tudománya még ismeretlen fogalom volt akkoriban.

Fogtechnika régen

Az akkori “fogtechnika” tudása szerint a fogsorok különböző anyagokból készülhettek. Ez lehetett ólom, réz, arany, állati csont, és meghalt emberek fogai is. A fellelt könyvelése szerint 1784-ben 9 darab fogat vásárolt feketéktől, összesen 122 shillingért, ami igen jó vételnek számított.

Rabszolgáival nem bánt kesztyűs kézzel Washington, tulajdonának tekintette őket, így a fogaik viselése sem okozott neki különösebb lelkiismeretfurdalást. Végrendeletében viszont kikötötte, hogy a hozzá tartozó rabszolgákat a felesége halála után szabadítsák fel.

George Washington műfogsorának történetét felfoghatjuk egyfajta korképnek is az akkori uralkodó viszonyokról, egészségügyi és higiéniai szempontok érvényesüléséről, az emberi test értékéről egyaránt. Mindenesetre érthető, hogy a rabszolgák mosolya, vakítóan fehér fogaik ellenére, miért nem volt őszinte.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!