GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Esztétikai beavatkozások a történelemben

fogászati-implantátum

Fogászati implantátum behelyezése

Szerencsére, a fogászati terület sosem látott fejlődését tapasztaljuk mind esztétikai, mind funkcionális téren. A mai korszerű technikák minden olyan fogászati problémára tudnak megoldást kínálni, ami régebben elképzelhetetlen volt.

Azonban, az emberek, főként aki megtehette, a régi időkben is mindent elkövettek annak érdekében, hogy megjelenésükön javítsanak, hiányosságaikat kiegészítsék. Ha kellett, furcsa praktikákhoz folyamodtak.

Már az ókorban is próbálták kiküszöbölni a fogazat gyors romlásával járó kellemetlenségeket és pótolni az elvesztett fogakat. Használtak növényi-, és állati eredetű anyagok keverékéből készült fogkrémet, és próbálkoztak a fogpótlással is.

Korábbi századok fogászata

Az elmúlt századok szájhigiénéje bőven hagyott maga után kívánni valót. Erről és az általános higiénére jellemző állapotokról már a történelemkönyvben is olvashattunk. A 18. századi helyzet ennek ékes példája, amikor is az elhúzódó háborúk, az éhínség, a nyomor nem hogy segítette a pozitív változásokat, hanem jócskán ellehetetlenítette a táplálkozás és a higiéné fejlődését.

Bizonyos dolgok azonban fénykorukat élték a vészterhes időkben. Bármilyen bizarr, sőt elrettentő dolognak tűnik, a háborúk halottaiból mindig is próbáltak hasznot húzni. Amit lehetett, a hullarablók elvettek tőlük, még a fogaikat sem kímélték. A csaták, harcok áldozatainak fogait például jó pénzért lehetett árulni a fogászati feketepiacon. Nem volt szükség többé arra, hogy kőből, állati csontokból farigcsáljanak műfogat az erre specializálódott “fogászok”.

George Washington fogai

Mai napig kering egy legenda, miszerint az Egyesült Államok első elnöke, George Washington a rabszolgái fogaiból is készíttetett magának műfogsort. Számos műfogsorral rendelkezett, melyek azonban nem hozták meg a kívánt eredményt. A fennmaradt, írásos emlékek szerint kifejezetten visszahúzódó volt az előnytelen fogazata, előugró alsó állkapcsa miatt. Hiába dolgozott a fogsorokon sok pénzért egy sereg “szakember”, rengeteget bajlódott a fogaival. Valószínűleg genetikai okokra visszavezethető állkapocsdeformáció nehezítette a fogsorok viselhetőségét, a gnatológia (állkapocsízületek mozgásának) tudománya még ismeretlen fogalom volt akkoriban.

Fogtechnika régen

Az akkori “fogtechnika” tudása szerint a fogsorok különböző anyagokból készülhettek. Ez lehetett ólom, réz, arany, állati csont, és meghalt emberek fogai is. A fellelt könyvelése szerint 1784-ben 9 darab fogat vásárolt feketéktől, összesen 122 shillingért, ami igen jó vételnek számított.

Rabszolgáival nem bánt kesztyűs kézzel Washington, tulajdonának tekintette őket, így a fogaik viselése sem okozott neki különösebb lelkiismeretfurdalást. Végrendeletében viszont kikötötte, hogy a hozzá tartozó rabszolgákat a felesége halála után szabadítsák fel.

George Washington műfogsorának történetét felfoghatjuk egyfajta korképnek is az akkori uralkodó viszonyokról, egészségügyi és higiéniai szempontok érvényesüléséről, az emberi test értékéről egyaránt. Mindenesetre érthető, hogy a rabszolgák mosolya, vakítóan fehér fogaik ellenére, miért nem volt őszinte.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
  • Mozgó fog fogorvos Mozog a fogam Mi a teendő mozgó fog esetén? Gyerekként a mozgó fogak normális jelenség: a tejfogaknak ki kell esniük ahhoz, hogy a maradandó fog ki tudjon bújni. A...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

  • Fogszabályozás
  • Fogfehérítés
  • Fogbeültetés
  • Fogkő eltávolítás
  • Fogpótlás
  • Szájsebészeti beavatkozások
  • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre