GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

Holisztikus szemlélet a fogászatban

Kezelés fogászat Budapest

Alternatív fogászati kezelések

Napjainkban, a fogászatban csakúgy, mint a hagyományos orvoslás különböző területein, megjelent az igény a kiegészítő alternatív kezelések iránt. A hagyományoshoz képest átfogóbb kezeléstípusok, mint a holisztikus, vagy a biológiai gyógyászat, ezáltal a fogászat is a test-lélek-szellem hármasságára, mint egység fókuszálnak, és a testet, mint egészet figyelembe véve gyógyítják a kóros folyamatokat. A testi tünetek, betegségek megjelenésekor ez a komplementer szemlélet úgy véli, hogy az egész ember, tehát a lelki egészség, a megbomlott érzelmi harmónia is kezelendő, nemcsak a résztünetek gyógyításának kell történnie.

Mi az alapvető különbség a hagyományos és az alternatív kezelés között?

A hagyományos fogorvoslás mindig az adott problémás fogat kezeli, és a tünetek megszüntetését célozza. Ezzel ellentétben, vagy kiegészítvén azt, a biológiai, vagy egyéb alternatív fogászat a szervezetet, a testi folyamatokat, mint egymással szoros kapcsolatban levőket vizsgálja, és gyógyítja. A kezelés célja nem pusztán a „meghibásodott” fog, vagy fogászati panasz azonnali kiiktatása, esztétikai szempontok kielégítése, hanem a panaszt kiváltó ok felderítése, annak teljeskörű megoldása, a testi-lelki-szellemi harmónia visszaállítása a lehető legkevesebb fizikai kár, trauma okozásával. Az eredményes kezelés időnként hosszú ideig elhúzódhat, türelmet, empátiát igényel mind a páciens, mind a szakemberek részéről.

Mire alapozzák a szakemberek a holisztikus szemlélet szükségességét?

Fogorvos és fogászat Budapest

Fogászat Budapest

Talán sokaknak nincsenek alapos ismeretei arról, hogy szervezetünknek úgynevezett energiapályái vannak (meridiánok), melyek lefutása a fogakon keresztül található. Minden foghoz tartozik egy, az adott meridiánon elhelyezkedő szerv, belső elválasztású mirigy, ízület, sőt, érzés, érzelem, melyek egységet képeznek, és kölcsönhatásban állnak egymással. Amikor ennek az egységnek valamelyik része sérül, annak gyengesége kihat a másik, hozzá kötődő elem működésére. A holisztikus látásmód szerint a betegségeknek nem csak testi, de ehhez köthető lelki és szellemi oka is van, így érthetően nem várható teljes gyógyulás addig, míg a gyógyítás csak az egyik vagy másik egységgel törődik.

Régebben a fogászattól azt várták, hogy a lehető legegyszerűbben és gyorsabban szüntesse meg a panaszt kiváltó problémát, akár a fog elvesztése árán is. Manapság, az egészségtudat kialakulásával a páciensek kíváncsiak arra is, hogy a szájba, ezáltal testbe bekerülő anyagok (tömések, pótlások, stb) ott milyen energetikai változást idézhetnek elő. Napjainkra így megváltozott a modern fogászati kezelésekkel szembeni elvárás. Milyen új célokat fogalmazott meg tehát a holisztikus fogászat? Nézzük a legfontosabbakat, a teljesség igénye nélkül:

 • olyan fogászati ellátást adni, mely csak minimálisan, vagy egyáltalán nem zavarja meg a szervezet fentebb említett egységét
 • a XXI. század esztétikai igényeit úgy kielégíteni, hogy a megfelelő fogászati anyagok felhasználása ne okozhasson egészségi problémát, diszharmóniát
 • a fogászati problémák hátterében megbújó egyéb okokat, lelki problémákat felderíteni, önszabályozó mechanizmusok támogatásával megoldást találni a kiváltó azokra.

A biológiai, holisztikus megközelítés szerint tehát a fogorvos szintetizálja az információkat és a betegségeket az összefüggéseken át keresve diagnosztizálja. Ezzel a komplex szemlélettel nem csupán feltárhatóak a fogágy, és az egyéb állkapocsízületi, sokszor krónikus betegségek okai, hanem eredményes kezelés biztosítható azáltal, hogy a páciensek megértik a tüneteik okát és a saját felelősségüket felismerve, hatékonyan közreműködnek a gyógyulásukban.


Alternatív, egyedi é új fogászati kezelések. A holisztikus vagy biológiai szemlélet a fogászatban, az alternatív fogorvosi beavatkozások alkalmazását jelenti, melyet a budapesti klinikán is előszeretettel alkalmaznak a szakemberek. Néhány témaötlet, mely olvasásával közelebb kerülhetsz szakmánkhoz: szakmai kérdések irodalma, alternatív kezelés Budapesten, fogászat a 13. kerületben, fogorvos Budapest.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Foghúzás és sebgyógyulás Sebgyógyulás foghúzás után Mire számítsunk a fogászati kezelés után? A fogorvostól való félelem egyik leggyakoribb oka a foghúzástól való ijedtség. Valljuk be őszintén, kevesen...
 • foginy sorvadás fogorvos Hogyan kezeli a fogorvos a fogínysorvadást? Parodontális betegségek tünetei és kezelése A parodontitis olyan patológia, amely a fogak támogató szövetének a megsemmisüléséhez vezet, és egy vagy t...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre