GoldenDent Esztétikai Fogászat
1135 Budapest, Szegedi út 54. Tel:
+36 1 770 7060

1133 Budapest, Pannónia u. 79. Tel:
+36 1 770 7060

A fogorvosi altatás előnyei és hátrányai

altatásos fogászat

Altatás a fogorvosnál

A fogászati kezelések sokakban túlzott félelmeket, legyőzhetetlen szorongást generálnak. A pánikbeteg páciensek szintén nehezen szánják rá magukat egy hosszadalmasabb fogászati beavatkozásra. Az altatásban végzett eljárások lehető teszik, hogy azok a páciensek is részesüljenek megfelelő fogászati ellátásban, akik hasonló gondokkal küzdenek.

Az altatás előnyei a fogorvosnál

Az altatásban történő eljárások esetén a fogorvosok több, és igen komplikált munkát is el tudnak végezni, szemben a szokványos érzéstelenítés alkalmazásakor.

Hátrány

Az altatásos kezelések azonban jóval több általános orvosi vizsgálattal járnak. Az orvos csak azután ad szabad utat az altatásra, ha a labor és EKG eredmények alkalmassá teszik a pácienst a beavatkozásra. A beavatkozás csak egészségesen történhet. Megfázás, hőemelkedés vagy influenzás állapot halasztást tesz szükségessé.

Mit érdemes még tudni az altatásos fogászati kezelésekről?

Főként olyan szájsebészeti beavatkozások esetén, melyek időtartama várhatóan elhúzódik. Ilyen eset például:

 • nehezen kiműthető bölcsességfog,
 • több bölcsességfog egyszerre történő kihúzása,
 • hosszadalmas csontpótlás szükségessége,
 • hosszú időt igénylő műgyökér beültetések
 • gyermekek, vagy szorongásos páciensek esetében, ha más módon nem sikerül elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Mire figyeljen az altatás előtt a fogászaton?

Az altatást kizárólag aneszteziológus szakorvos és asszisztense végezheti. Az eljárás megkezdése előtt az altató orvossal történő konzultáció elengedhetetlen. A páciens vigye magával az előzetes vizsgálati leleteit, melyek segítségével az altató orvos fel tudja mérni az esetleges rizikófaktorokat.

Ha az általános egészségi állapota megengedi, és a kezelés jellege indokolja, nincs akadálya az altatás alkalmazásának.

A rendszeresen szedett gyógyszerekről tájékoztassa az aneszteziológust, és ne felejtse bevenni a szükséges gyógyszereket a kezelés megkezdése előtt, vagy az orvos utasításainak megfelelően.

Kényelmes, jól szellőző ruhában érkezzen a kezelésre, és biztosítson magának kísérőt.

A tervezett beavatkozás előtt 6 órával már ne egyen! A folyadékbevitel a kezelés előtt 3 órával lehetséges utoljára. Ez azért fontos, mert az altatás ideje alatt bizonyos reflexek (nyelés, köhögés) nem működnek, így a gyomor tartalma a torokba kerülvén, súlyos tüdőgyulladást idézhet elő.

Altatásos érzéstelenítéskor az alkalmazott gyógyszert vénásan és belélegeztetve adják, mely hatására rövid időn belül mesterséges alvás állapotába kerül a páciens. Ennek köszönhetően garantálható, hogy a kezelés teljesen fájdalommentes legyen. A páciensek elmondása szerint az altatás legfőbb előnyei, hogy semmire nem emlékeznek, nem fáradnak el, és nem marad nyoma kellemetlenségnek a beavatkozással kapcsolatban.

Mire figyeljen az altatás után a fogorvosnál?

A vénás altatás álmos ébredéssel végződik, semmire nem fog emlékezni. A beavatkozást követő protokoll azonban szigorúan előírja, hogy csak megfelelő ellenőrzést követően bocsátható otthonába a páciens. Ez sok esetben több órás várakozást jelent távozás előtt.

Az ébresztést követő táplálkozás és folyadékfogyasztás lehetősége személyre szabottan kerül megállapításra. Ez függ a kezelés hosszúságától, a kapott gyógyszerdózistól, az általános állapottól, ezért mindenkor az orvos utasításait kell követni.

Az altatásban végzett kezelés ellenjavallata:

Vannak olyan általános betegségek, melyek miatt az aneszteziológus orvos kizárhatja az altatás alkalmazását:

 • súlyos szív-, és érrendszeri betegségek,
 • tüdőbetegségek, asztmatikus betegségek,
 • bizonyos májbetegségek, veseelégtelenség.
 • esetleges várható mellékhatások, szövődmények.

Jó tudni: A mai korszerű eszközök és gyógyszerek alkalmazásával ritkán fordulnak elő az altatással összefüggő mellékhatások, komplikációk. A kezelés megkezdése előtt azonban írásban beleegyező nyilatkozatot kell aláírni, mellyel tudomásul veszi és elfogadja az esetleges kockázatokat is.


Altatásos fogászati kezelés előnyei és hátrányai. A fogászati kezelés közben lehetőség van altatásban is elvégezni bizonyos beavatkozásokat, ilyenkor a fogorvos mellett aneszteziológus szakorvos is szükséges. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: budapesti fogászati kezelés, fogászati beavatkozás ára, fogorvos a 13. kerületben, Budapesti szolgáltatások, szájsebészet és fogászati klinika.

Kapcsolódó bejegyzések

 • altatásos fogászat Altatásos fogászati kezelés A fogorvosi altatás előnyei és hátrányai A fogászati kezelések sokakban túlzott félelmeket, legyőzhetetlen szorongást generálnak. A pánikbeteg páciens...

GoldenDental

1135 Budapest, Szegedi út 54

Bejelentkezés: +36 1 770 7060
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 8:00-20:00

Szolgáltatásaink

 • Fogszabályozás
 • Fogfehérítés
 • Fogbeültetés
 • Fogkő eltávolítás
 • Fogpótlás
 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Szűrővizsgálat

Keress fogászati kérdésekre