A fogorvosi altatás előnyei és hátrányai A fogászati kezelések sokakban túlzott félelmeket, legyőzhetetlen szorongást generálnak. A pánikbeteg páciensek szintén nehezen szánják rá magukat egy hosszadalmasabb fogászati beavatkozásra. Az altatásban végzett eljárások lehető teszik, hogy azok a páciensek is részesüljenek megfelelő fogászati ellátásban, akik hasonló gondokkal küzdenek. Az altatás előnyei a fogorvosnál Az altatásban történő eljárások […]

A fogorvosi altatás előnyei és hátrányai

A fogászati kezelések sokakban túlzott félelmeket, legyőzhetetlen szorongást generálnak. A pánikbeteg páciensek szintén nehezen szánják rá magukat egy hosszadalmasabb fogászati beavatkozásra. Az altatásban végzett eljárások lehető teszik, hogy azok a páciensek is részesüljenek megfelelő fogászati ellátásban, akik hasonló gondokkal küzdenek.

Az altatás előnyei a fogorvosnál

Az altatásban történő eljárások esetén a fogorvosok több, és igen komplikált munkát is el tudnak végezni, szemben a szokványos érzéstelenítés alkalmazásakor.

Hátrány

Az altatásos kezelések azonban jóval több általános orvosi vizsgálattal járnak. Az orvos csak azután ad szabad utat az altatásra, ha a labor és EKG eredmények alkalmassá teszik a pácienst a beavatkozásra. A beavatkozás csak egészségesen történhet. Megfázás, hőemelkedés vagy influenzás állapot halasztást tesz szükségessé.

Mit érdemes még tudni az altatásos fogászati kezelésekről?

Főként olyan szájsebészeti beavatkozások esetén, melyek időtartama várhatóan elhúzódik. Ilyen eset például:

  • nehezen kiműthető bölcsességfog,
  • több bölcsességfog egyszerre történő kihúzása,
  • hosszadalmas csontpótlás szükségessége,
  • hosszú időt igénylő műgyökér beültetések
  • gyermekek, vagy szorongásos páciensek esetében, ha más módon nem sikerül elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Mire figyeljen az altatás előtt a fogászaton?

Az altatást kizárólag aneszteziológus szakorvos és asszisztense végezheti. Az eljárás megkezdése előtt az altató orvossal történő konzultáció elengedhetetlen. A páciens vigye magával az előzetes vizsgálati leleteit, melyek segítségével az altató orvos fel tudja mérni az esetleges rizikófaktorokat.

Ha az általános egészségi állapota megengedi, és a kezelés jellege indokolja, nincs akadálya az altatás alkalmazásának.

A rendszeresen szedett gyógyszerekről tájékoztassa az aneszteziológust, és ne felejtse bevenni a szükséges gyógyszereket a kezelés megkezdése előtt, vagy az orvos utasításainak megfelelően.

Kényelmes, jól szellőző ruhában érkezzen a kezelésre, és biztosítson magának kísérőt.

A tervezett beavatkozás előtt 6 órával már ne egyen! A folyadékbevitel a kezelés előtt 3 órával lehetséges utoljára. Ez azért fontos, mert az altatás ideje alatt bizonyos reflexek (nyelés, köhögés) nem működnek, így a gyomor tartalma a torokba kerülvén, súlyos tüdőgyulladást idézhet elő.

Altatásos érzéstelenítéskor az alkalmazott gyógyszert vénásan és belélegeztetve adják, mely hatására rövid időn belül mesterséges alvás állapotába kerül a páciens. Ennek köszönhetően garantálható, hogy a kezelés teljesen fájdalommentes legyen. A páciensek elmondása szerint az altatás legfőbb előnyei, hogy semmire nem emlékeznek, nem fáradnak el, és nem marad nyoma kellemetlenségnek a beavatkozással kapcsolatban.

Mire figyeljen az altatás után a fogorvosnál?

A vénás altatás álmos ébredéssel végződik, semmire nem fog emlékezni. A beavatkozást követő protokoll azonban szigorúan előírja, hogy csak megfelelő ellenőrzést követően bocsátható otthonába a páciens. Ez sok esetben több órás várakozást jelent távozás előtt.

Az ébresztést követő táplálkozás és folyadékfogyasztás lehetősége személyre szabottan kerül megállapításra. Ez függ a kezelés hosszúságától, a kapott gyógyszerdózistól, az általános állapottól, ezért mindenkor az orvos utasításait kell követni.

Az altatásban végzett kezelés ellenjavallata:

Vannak olyan általános betegségek, melyek miatt az aneszteziológus orvos kizárhatja az altatás alkalmazását:

  • súlyos szív-, és érrendszeri betegségek,
  • tüdőbetegségek, asztmatikus betegségek,
  • bizonyos májbetegségek, veseelégtelenség.
  • esetleges várható mellékhatások, szövődmények.

Jó tudni: A mai korszerű eszközök és gyógyszerek alkalmazásával ritkán fordulnak elő az altatással összefüggő mellékhatások, komplikációk. A kezelés megkezdése előtt azonban írásban beleegyező nyilatkozatot kell aláírni, mellyel tudomásul veszi és elfogadja az esetleges kockázatokat is.


Altatásos fogászati kezelés előnyei és hátrányai. A fogászati kezelés közben lehetőség van altatásban is elvégezni bizonyos beavatkozásokat, ilyenkor a fogorvos mellett aneszteziológus szakorvos is szükséges. Néhány további érdekes téma olvasóink számára: budapesti fogászati kezelés, fogászati beavatkozás ára, fogorvos a 13. kerületben, Budapesti szolgáltatások, szájsebészet és fogászati klinika.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!