A járvány idején is dolgoznak a fogorvosok Magyarországon, az általános rend szerint, az egészségbiztosítás keretében biztosított fogorvosi ellátás alap és szakellátási területre oszlik. A fogorvosi alapellátás feladata a fog- és szájbetegségek feltárása, elsődleges kezelése, a betegek gyógyító-megelőző alapellátása. Ezt egészíti ki a többletkompetenciával rendelkező fogorvosi szakellátás. A fogorvosok asszisztens segítségével biztosítják az ellátást a hozzájuk […]

A járvány idején is dolgoznak a fogorvosok

Magyarországon, az általános rend szerint, az egészségbiztosítás keretében biztosított fogorvosi ellátás alap és szakellátási területre oszlik. A fogorvosi alapellátás feladata a fog- és szájbetegségek feltárása, elsődleges kezelése, a betegek gyógyító-megelőző alapellátása. Ezt egészíti ki a többletkompetenciával rendelkező fogorvosi szakellátás.

A fogorvosok asszisztens segítségével biztosítják az ellátást a hozzájuk forduló betegek számára rendelési időben. Szakellátást igénylő problémával szakorvosi intézetbe irányítják a pácienst.

Lehetőség van munkaidőn kívüli fogorvosi ellátásra is, melyet ügyelettel biztosítanak meghatározott helyen és keretek között.

A társadalombiztosítás keretén belüli fogászati ellátások alapesetben annál a fogorvosnál vehetők igénybe, amelyhez lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint tartozik a beteg. Azonban, az egészségbiztosító által finanszírozott fogorvosi szolgáltató köteles ellátni az ellátási területén kívülről érkező, rendelési időben hozzá forduló olyan betegeket, akik ellátásának elmaradása egészségüket károsítaná, vagy állapotuk romlásához vezetne.

De mi vonatkozik veszélyhelyzet idejére?

Milyen sürgősségi beavatkozásokat lehet igénybe venni a fogászatokon a korlátozási rendeletek betartása mellett?

A fogászati ellátás a fertőzés terjedésének szempontjából kiemelten veszélyes területnek számít. Miért?

A fogászati kezelés során olyan eszközöket használnak a fogorvosok, melyek víz- és levegőhűtéssel, nagy fordulatszámon működnek, miközben mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik. A több órán keresztül is a levegőben maradó organizmusok mind a személyzetre, mind a rendelőben tartózkodó betegekre is veszélyesek. Ezért, az egészségünk érdekében, a mindenkori szabályozás minden fogászatra kötelező érvényű.

Veszélyhelyzet a fogászatban is

A járvány tavaszi, első hullámának megfékezésére veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Eszerint, a 40/2020. (III. 11.) Kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a fogorvosi betegellátás sürgősségi ellátásra korlátozódott. Az elrendelt, és májusi visszavonásáig érvényben maradt veszélyhelyzet ideje alatt a fogorvosi alapellátók kizárólag az alábbi sürgősségi beavatkozásokat végezhették:

  • a fogak akut baleseti sérüléseinek ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás, ideiglenes korona)
  • fogból kiinduló gyulladások kezelése (fog üregének megnyitása, ideiglenes tömés, foghúzás)
  • fogmeder gyulladásának kezelése, bölcsességfog körüli gyulladás konzervatív kezelése
  • a szájüregen belüli tályog megnyitása, tisztítása, gyógyszeres kezelés
  • a szájüregben a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása
  • a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása
  • állkapocs-ficam helyretétele
  • törött állcsont nyugalomba helyezése
  • a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása
  • bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon behelyezés, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).

Aktuális – Veszélyhelyzeti fogászati kezelés. A koronavírus járvány második hulláma aktuálissá tette a veszélyhelyzeti fogászati kezelések és a sürgősségi ellátás igénybevételének megismerését a budapesti fogorvosnál. További érdekes témákat ajánlunk figyelmükbe: fogászati beavatkozás, sürgősségi ellátás, 13. kerület, fogorvos, fogászati kezelés Budapest, vírusvédelem.

Golden Dent Fogászat

A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!