Afta: gyakori seb a szájban

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

Az afta (aphthous stomatitis) a száj nyálkahártyáján megjelenő, fájdalmas fekélyek, amelyek bármely életkorban előfordulhatnak, de leginkább a 10-40 éves korosztályt érintik. A fekélyek általában 7-14 nap alatt gyógyulnak be, de addig kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Az afta, más néven szájüregi fekély, sokak életét megkeserítő gyakori probléma. A kis, kerek, fájdalmas sebek az ajkak belső felületén, a fogínyen, a nyelven, vagy a pofa belső részén jelennek meg, és általában három hétig is eltart a gyógyulásuk, miközben kellemetlenséget és fájdalmat okoznak. A vörös udvarú gyulladások közepén jellemzően fehéres vagy sárgás színű hólyagszerű rész látható. Ezek a jobbára veszélytelen, ám de gyakran nagyon fájdalmas hámsérülések lehetnek egészen apró 1 mm-esek, de méretük meghaladhatja az 1 cm-t is.

A nyelven jelentkező afták jobbára a nyelv alsó vagy oldalsó részén jelennek meg, ritkábban fordulnak elő a felső részen, vagy a nyelvgyöknél. A fogíny aftáit pedig gyakran nehéz tükörben tetten érni, mert annyira magasan helyezkedhetnek el. Fontos megjegyezni, hogy az afták az fogínyen gyakran hasonlítanak más ínyproblémákra, például az ínygyulladásra, ezért bizonytalanság esetén érdemes orvoshoz fordulni. 

A gyógyulási idő sok tényezőtől függ, de az afta általában azonban 7-14 nap alatt gyógyul.

Az afta okai

Az afta pontos okai nem teljesen tisztázottak, de számos tényező játszhat szerepet az afta kialakulásában:

 • Sérülés a szájban: például a ráharapás, a fogkefe túlzott használata, a fogszabályozó viselése, vagy érdes ételek fogyasztása elősegíthetik az afta kialakulását.
 • Legyengült immunrendszer: egy korábbi betegség, vagy fennálló tápanyaghiány (pl. vas, B12, folsav, cink) miatt gyengébb immunrendszer, vagy egy meglévő autoimmunbetegség hajlamosíthat az aftára.
 • Stressz: a stressz gyengítheti az immunrendszert, ez pedig hajlamosít az afta kialakulására
 • Ételallergiák: bizonyos ételek vagy összetevőik (például tartósítószerek, ízfokozók) irritálhatják a száj nyálkahártyáját, és ez aftát okozhat
 • Hormonális változások: például a menstruációs ciklus vagy terhesség idején bekövetkező hormonális változások növelhetik az afta kockázatát

Hogyan kezeljük az aftát?

Bár az afta legtöbbször meggyógyul magától, vannak lehetőségek, amelyek segítik a gyógyulást gyorsabbá és kevésbé fájdalmassá tenni:

 • Gyengéd szájhigiénia: Fontos, hogy továbbra is megfelelően ápoljuk a szájüreget, de óvatosan tegyük (pl. puha fogkefével), hogy ne irritáljuk, sértsük fel még jobban az aftát. Öblögethetünk házi sóoldattal vagy fertőtlenítő hatású szájvízzel, ezek segítenek tisztán tartani az aftát és megelőzik a fertőzést. 

Tipp: A házilag elkészített melegvizes, sós öblögetéshez egy teáskanál sót oldj fel egy pohár langyos-meleg vizben és alkalmazd naponta 2-3 alkalommal.

 • Étrend módosítás: Kerüljük az olyan ételeket és italokat, amelyek súlyosbíthatják az afta tüneteit, például a csípős, savanyú, nagyon fűszeres vagy durva állagú ételeket (pl. magfélék).
 • Stresszkezelés: Mivel a stressz hajlamosít az afta kialakulására, így stresszcsökkentő módszerekkel megelőzhető az afta újbóli megjelenése.
 • Fájdalomcsillapítók: A fájdalom enyhítésére használhatunk helyi fájdalomcsillapítókat, például szájban alkalmazható kenőcsöket, ecsetelőket vagy szájöblítőket, vagy pedig paracetamol vagy ibuprofen tartalmú, vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító tablettákat.
 • Szteroidok: A helyi kortikoszteroidok, kenőcsök vagy szájöblítők formájában, segíthetnek csökkenteni az aftás gyulladást és gyorsíthatják a gyógyulást.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár az afta általában nem jelent komoly egészségügyi problémát, bizonyos esetekben érdemes lehet orvoshoz fordulni:

 • Ha az afta nem gyógyul meg három hét alatt sem.
 • Ha az afta rendszeresen visszatér.
 • Ha az afta annyira fájdalmas, hogy nehezíti az étkezést vagy a beszédet. (A nyelven jelentkező afta például a nyelv mozgatása során igen fájdalmas lehet, ez érthető módon súlyosan rombolja az életminőséget.)
 • Ha az afta más tünetekkel jelentkezik, például lázzal vagy nyirokcsomó-duzzanattal.

Az afta bosszantó és fájdalmas lehet, de általában nem jelent komoly egészségügyi problémát. Azonban ha gyakran jelentkezik, vagy súlyos tünetekkel jár, érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő kezelés és a későbbiekben a megelőzés érdekében.

Afta babáknál és gyerekeknél

Az afta gyakran fordul elő gyerekeknél, bárki lehet érintett, legyen csecsemők, kisgyermek vagy tinédzser. Az afta tünetei náluk is hasonlóak, mint felnőtteknél, viszont a gyerekek általában nehezebben viselik az afta fájdalmát, különösen az evés és az ivás során. Ez különösen igaz a kisgyermekekre, vagy a csecsemőkre, akik még csak ki sem tudják fejezni a fájdalmukat.

Az afta kezelése gyerekeknél általában hasonló a felnőtteknél alkalmazott módszerekhez. Fontos azonban, hogy kiemelten figyeljünk ilyenkor a gyermek szájápolására és étkezésére, hogy minimalizáljuk a fájdalmat és elősegítsük a gyógyulást. 

Ajánlott a gyulladáscsökkentő hatású kamilla langyosra hűtött főzetével történő öblögetés. 

Érdemes hűsítő, de nem cukros folyadékot kínálni nekik, könnyen fogyasztható, puha ételeket. 

Ha a gyermek nem akar inni, lehet próbálkozni azzal, hogy szívószállal kínáljuk az italt. 

Kisbabák esetében evés után javasolt áttörölni a gyermek száját egy puha, nedves törölközővel, illetve az édesanya mellét is érdemes szoptatás után megtisztítani.

A gyermek kezének gyakori megmosása és a cumi többszöri tisztítása is segíti a mielőbbi gyógyulást.

Gyermekek aftájával kapcsolatban is kijelenthető, hogy átlagos esetben nem jelent komoly egészségügyi problémát. Azonban ha gyakran fordul elő, vagy súlyos tünetekkel jár, érdemes szakember segítségét kérni.

Hogyan előzhető meg az afta?

Az afták megelőzése nem mindig lehetséges, de van néhány lépés, amit betartva csökkenthető a kialakulásuk esélye.

Egészséges étkezési és életmódbeli szokások: Az egészséges étrend és az egészséges életmód fenntartása erősebbé teszi az immunrendszert és csökkentheti a gyulladás kialakulásának esélyét.

 • Megfelelő szájhigiénia: A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata segít eltávolítani a lepedéket és a baktériumokat, amelyek az afták kialakulásában közreműködhetnek. Használjunk hetente többször szájöblögetőt.
 • Kerüljük az erős napfényt és a stresszt: A stressz és az erős napfénynek való kitettség gyengítheti az immunrendszert és így hozzájárulhat az afták kialakulásához. Kerüljük a stresszesebb helyzeteket, és ne tartózkodjuk sokáig tűző napon.
 • Kerüljük az irritáló ételek túlzott mértékű fogyasztását: Egyes ételek vagy italok irritálhatják a száj nyálkahártyáját, ilyenek például a csípős vagy a savanyú ételek, illetve a forró italok.
 • Táplálkozzunk változatosan: Részesítsük előnyben a tápanyagokban gazdag valódi ételeket, és lehetőleg szorítsuk vissza az olyan ételek fogyasztását, amelyek allergiás reakciókat vagy érzékenységeket okozhatnak. Érdemes orvossal konzultálni, hogy megtudjuk, nincs-e valamilyen vitamin-, vagy ásványi anyaghiányunk.
 • Kíméletes szájápolás: Kerüljük az olyan szájápolási termékeket, amelyek irritálhatják a száj nyálkahártyáját, például az olyan fogkrémeket, amelyek tartalmaznak nátrium-lauril-szulfátot (SLS). Gyengéden végezzük a fogmosást.
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések: A rendszeres fogorvosi ellenőrzések segíthetnek az esetleges fogászati ​​problémák felismerésében és kezelésében, amelyek közreműködhetnének az afták kialakulásában.

Bár az afták bizonyos mértékben megelőzhetők, fontos megjegyezni, hogy bizonyos tényezők, például a genetikai hajlam vagy az egyéni érzékenység, nem befolyásolhatók. Ha rendszeresen küzdesz aftákkal, vagy nem megfelelően gyógyulnak, fontos konzultálni egy fogorvossal, hogy megfelelő tanácsot és kezelési tervet kaphass.

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!