Tökéletes mosoly a szép fogaknál kezdődik. De nem csak esztétikai szempontból fontos a hiányos fogazat pótlása, hanem egészségügyi okokból is. A fogpótlás egy szükséges fogászati eljárás, melynek a célja az elveszett fogak helyettesítése vagy a sérült, töredezett fogak helyreállítása, ezáltal a fogsor teljessé tétele.

Fogpótlás fajtáinak számos módja van. Ahhoz, hogy a fogpótlás eredményes legyen, meg kell találni azt a módszert, mely a páciensnek a legelőnyösebb, legkényelmesebb, legtetszetősebb, hosszú távon is.

Fogpótlási lehetőségek

A legfontosabb szempont, egy, vagy több fog, esetleg az egész fogsor pótlásánál, az optimális fogpótlási eljárás, módszer megtalálása, valamint a tartósság, a komfortérzet, a tökéletes illeszkedés. Ezért nem mindegy, hogyan történik a fogak helyreállítására. Például más módszer lehet alkalmas egy letört fog pótlására, vagy nagyobb foghiány kezelésére, esetleg a teljes fogsor pótlása esetében.

Fogpótlás fajtái

Fogpótlási lehetőségek bőven akadnak. Viszont meg kell találni a megfelelőt, amihez személyre szabottan kell keresni a legjobb módszert. Részleges és teljes fogsor pótlására is van lehetőség. A koronától a beültetett implantátumokig, a kivehető megoldásokon át többféle fogpótlási fajta közül lehet választani, de döntés előtt mindenképp érdemes fogpótlásban jártas fogorvossal konzultálni.

A fogpótlás egy külön szakágat képvisel a fogászati kezelések repertoárjában, ezért fontos, hogy a megfelelő szakemberhez forduljunk segítségért. Amennyiben az implantálás mellett döntünk, abban az esetben szükséges szájsebész szakorvos bevonása is a kezelési sorozatba, mivel az orvosi titánium műgyökeret az ő segítségükkel lehet sikeresen beültetni.

Fogászati kezelés cirkon híd
Fogászati kezelés cirkon híd

Részleges fogpótlás

Korona fogpótlás

Amennyiben fogaink koronái sérültek, töredezettek vagy nagy mértékben elszíneződtek (például gyökérkezelés után), akkor nyújthatnak megoldást a fogászati koronák. Fix, rögzített fogpótlásról van szó, ahol a szakorvos csiszolással eltávolítja a már egyébként sem egészségesnek mondható eredeti fog anyagát, úgynevezett vállas, vagy tangencionális módszerrel.

Az utóbbi időben a vállas preparálás lett a leginkább elfogadott csiszolási forma, mellyel egy apró vállat csiszol a fogorvos az eredeti fogba, amire a fogtechnikai munka elkészültével ráhelyezi a fogászati koronát. Csak kívül sérült, de belül teljesen egészséges, kezelt, stabil fogra rögzíthető a korona.

Gyakori eset, hogy gyökérkezelés után egy adott fogra, a kezelés végeztével fogászati korona kerül. Erre azért van szükség, mert a kezelés után az eredeti korona elszíneződésnek, vagy további szuvasodásnak indulhat, ezért a ráhelyezett korona hosszútávon megvédi a fog, illetve a foggyökér épségét. A korona fogpótlás lehet cirkónium, préskerámia, vagy a mai fogászatban már kevésbé kedvelt fémkerámia.

A cirkónium korona jelenleg a legmodernebb fogpótlási forma a fogászati területen. Ellentétben a fémkerámia koronával, sokszor végleges megoldást nyújt a páciensek számára. Teljesen biokompatibilis, nem színezi el az ínyt és évekkel később is rendkívül esztétikus megjelenést biztosít.

Fogpótlás korona használatával

Híd fogpótlás

Ezzel az eljárással egy, vagy több foghiányt tudunk orvosolni. A legideálisabb fogpótlás fajta, ha több sérült, szuvas fog van egymás mellett, de még nem indokolt a végleges kihúzásuk.

Az implantáláshoz képest egy jóval gyorsabb fogpótlási forma, mindösszesen pár nap alatt elkészül, szemben a néha akár 6 hónapot is igénybe vevő implantálási eljárással szemben.

Fémkerámia, vagy cirkónium híd fogpótlással, látványos és megfizethető eredmény érhető el, néhány nap leforgása alatt. Az eljárás megegyezik a fentebb leírtakkal, csak ilyenkor a foghiány mellett közvetlenül elhelyezkedő fogak kerülnek lecsiszolásra.

Precíziós lenyomatvétel, vagy a manapság közkedvelt 3d oral scenner által vett digitális lenyomat, fogtechnikai laboratóriumba küldése után elkészül a leendő fogpótlás vázszerkezete, melyet egy rövid fogpróba után kerámiával lepleznek a fogtechnikusok a végső forma kialakítása miatt, figyelembe véve a páciens igényeit mind a funkcionalitás, mind az elvárt esztétika terén.

Foghíd beillesztése
Foghíd beillesztése

Implantátum, fogbeültetés

Az implantátum, azaz fogbeültetés tartós eredményt kínál. Abban az esetben, mikor nincsen fog, amelyre a hidat rögzíteni lehetne, vagy a foghiánnyal szomszédos fogak jó állapota miatt nem javasolt azok lecsiszolása, ez a lehető legjobb megoldás.

Beültetéssel nem csak egy fogat lehet pótolni, hanem többet is. Ehhez viszont elegendő csontállománnyal kell rendelkezni. De szerencsére, ma már lehetőség nyílik a szükséges csont pótlására is az implantációhoz, illetve léteznek olyan implantálási eljárások, ahol kevés csontállomány esetén is sikeresen lehet implantátumot beültetni.

A fogbeültetés egy orvosi titániumból készült műgyökér, állcsontba való rögzítésével indul. Ez mindösszesen implantátumonként egy fél órás, teljesen fájdalommentes rutin eljárás. A műtét másnapján némi kellemetlenséget tapasztalhatunk a műtéti területen, de ez két nap után általában teljesen megszűnik.

Amikor a speciális foggyökér rögzül, becsontosodik, begyógyul, akkor arra kerül felhelyezésre a felépítmény, és végül a korona. Ez általánosságban véve 2-3 hónap gyógyulási időt jelent, de léteznek úgynevezett azonnal terheléses eljárások is, ahol már a műtét másnapján felkerülhet egy ideiglenes fogászati korona, megszüntetve a zavaró foghiányt.

Foghúzás után közvetlenül is van lehetőség implantátum behelyezésre. Ennek feltétele, hogy az eltávolítandó fog környékén ne legyen gyulladás, ami akadályozhatja az implantátum teljes beépülését. Általában egy ülésben szokták kivitelezni a hozzáértő szájsebész szakorvosok.

Tehát rengeteg implantálási eljárás létezik a mai modern orvostudományban, és egyre szélesebb körben igénylik is ezt a fogpótlási formát, mivel kétségtelen előnye, hogy a környező fogakat nem kell lecsiszolni, azok, épek maradnak.

Ha valaki nem rendelkezik koránál, vagy a fogászati állapotánál fogva elegendő csontállománnyal az implantáláshoz, akkor is az esetek jelentős részében csontpótlás után lehetővé válik a fogbeültetés.

Sajnos ilyenkor valamivel hosszabb kezelési időre kell számítani, mivel a behelyezett szintetikus csontnak időre van szüksége a beépülésre. Jellemzően ez 4-6 hónapot szokott igénybe venni, de előfordulnak esetek amikor a csontpótlást és az implantálást egy időben tudják elvégezni.

Tehát nagy általánosságban elmondható, hogy hála a modern orvostudománynak, azoknak sem kell lemondaniuk az implantálás előnyeiről, akik már előrehaladott korban vannak, vagy régóta küzdenek foghiánnyal. De azt fontos elmondani, hogy fogvesztés esetén érdemes a kezelést mihamarabb igénybe venni, mivel a fog elvesztése után a körülötte levő csontállomány terhelés hiányában azonnal sorvadásnak indul, ami megnehezíti az implantátum behelyezését a későbbiekben.

Kivehető fogpótlási lehetőségek

Kivehető fogpótlás akkor jöhet szóba elsősorban, ha nincsen elég terhelhető fog, rögzített fogpótlás elkészítéséhez, vagy van valamilyen kizáró ok, implantátum behelyezésére.

Ekkor egy teljes kivehető fogsort készítünk, melyet a páciens maga is ki tud venni, és újra behelyezni, segítség nélkül. A mai technikának köszönhetően esztétikus, illetve a könnyű tisztíthatósága miatt, megfelel a higiénia feltételeknek is.

A kivehető fogpótlás előnye, hogy nem csak személyre szabottan készül, így pontosan illeszkedik, kényelmes, stabil, hanem élethű, strapabíró is, a nap 24 órájában mindenkor, bármilyen élethelyzetben.

A kivehető fogprotézis hátránya, hogy elmozdulhat beszéd, vagy rágás közben, de cserébe a leggyorsabb és anyagilag legkedvezőbb fogpótlási megoldás. Az összes fog hiánya esetén teljes protézisről beszélhetünk, de ha a szájban található néhány

stabil, terhelhető fog, akkor részleges protézis is készíthető, melyet a maradó fogak stabilizálni tudnak. Amennyiben a fentiekben leírt kényelmetlenségek túlzottan zavaróak a műfogsor viselője számára, úgy lehetőség van úgynevezett tűimplantátumok segítségével rögzíteni a műfogsort.

Ezen beavatkozás elvégzéséhez kevesebb csontállomány is elégséges, de az implantátumok stabilitása korán sem lesz hasonló, mint a hagyományos implantálási forma esetén. így meg van a kockázata annak, hogy bizonyos idő elteltével azokat cserélni szükséges.

Kivehető fogsorBudapest
Kivehető fogsorBudapest

Ideiglenes fogpótlás lehetőségek

Ideiglenes fogpótlásra is van lehetőség, hogy míg az eredeti fogpótlás, vagy implantátum el nem készül, ne maradjon a páciens fogak nélkül. Ideiglenes fogpótlásra azért is szükség van, hogy az esztétikai hátrányok kiküszöbölhetőek legyenek, a csiszolás okozta érzékenységből fakadó fájdalmak, illetve a megszokott étrend, az evés minősége is maradandó legyen továbbra is. Ideiglenesen készíthető rendelői korona, fogtechnikai ideiglenes korona, kivehető klipsz, ha csak pár fogat érint a fogpótlás.

Szerencsére már elérhető számos fogpótlási lehetőség, mely a teljesen elvesztett, vagy hiányos fog, illetve a teljes fogsor pótlására alkalmazható.

Érdemes körültekintően választani, személyre szabottan, a lehető legjobb módszert előnyben részesíteni, hogy mosolyunk újra a régi legyen és elkerüljük a fog hiány miatt fellépő egészségügyi károsodásokat is. Fogászatunkon szakértő orvosok várják bármelyik fogpótlási megoldás  professzionális kivitelezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és szüntesse meg a zavaró foghiány minden kellemetlen velejáróját, akár néhány nap leforgása alatt

Tekintse meg jelenlegi akciónk AlphaBio Implantátumokra fémkerámia vagy cirkónium pótlással, ajándék röntgen és lenyomat készítésével, részletfizetési lehetőséggel ITT!!

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!