A bölcsességfog húzás általános bemutatása

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A bölcsességfog húzás egy gyakori szájsebészeti beavatkozás. A normál foghúzástól kicsivel alaposabb felkészülést igényel.

A bölcsességfog húzás egy gyakori szájsebészeti beavatkozás. A bölcsességfog a fogsor lezáró, utolsó része, így nehezen hozzáférhető, tisztítható, és az ínyből is nehezen előtörő fog. Épp ezért meglehetősen gyakori, hogy szuvasodik és cisztákat, ínygyulladást okoz.

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfog eltávolítása egy rutin, szájsebészeti beavatkozás, melyre gyakran van szükség, és a normál foghúzástól kicsivel alaposabb felkészülést igényel. De legtöbbször mégis egy szükséges dolog, mivel számtalan problémát, kellemetlenséget, panaszt okoz. Talán a gyakori eltávolítás oda vezethető vissza, hogy a mai korban már nincs túl nagy jelentősége, funkciója, sem a felső, sem az alsó bölcsességfogaknak a táplálkozásban, hiszen nincs már szükség nagyobb őrlő tevékenységre, így keveset vannak használatban. Az elhelyezkedésük sem túl előnyös, nehezen hozzáférhetőek.

Bölcsességfog műtét utáni fájdalom, általános szövődmények

Legegyszerűbb bölcsességfog műtét után is előfordulhatnak szövődmények, esetlegesen valamennyi fájdalom a beavatkozás után. Így a bölcsességfogműtét utáni fájdalom is teljesen természetes dolog, melyet fájdalomcsillapítóval nagyszerűen lehet kezelni.

Pár nappal később, a műtéti hely megfelelő tisztántartásával regenerálódik a terület, elmúlik a fájdalom. Addig is hűtéssel, hideg vizes borogatással, jegeléssel, magasabb párnán való alvással, kímélő életmóddal, pépesebb ételek fogyasztásával hamarabb mérséklődik.

Általános szövődmény lehet vérzés, mivel a műtét után varratokat helyezünk be. Varratok zárják a sebet, azonban ennek ellenére előfordulhat műtét utáni vérzés, ha szétnyílik a seb. Helyi duzzanat, az arc feldagadása, a nyakon és az arcon megjelenő lilás foltok, véraláfutások is megjelenhetnek. A legóvatosabb műtéti beavatkozás esetén is előfordulhat szájzár, szájnyitási nehézség, állkapocsízület megerőltetése, az érzéstelenítés, erőteljesebb nyomás, szájnyitás, vagy utólagos gyulladás miatt. Pár nap alatt rendszerint lelappadnak, megszűnnek a panaszok.

A bölcsességfog műtét után genny, ciszta, gyulladás már ritkábban jelentkező mellékhatás. De bölcsességfog műtét utáni lyuk is jelenhet meg, ha nem megfelelően lett összevarrva, vagy a nem volt elég kíméletesen tisztítva. Ekkor antibiotikum szedése javasolt. A szomszédos fog sérülése, nyelv vagy az alsó ajak, az arc zsibbadása is lehetséges.

Még ennél is ritkábban, bizonyos esetekben, a bölcsességfog gyökércsúcs betörhet. Ez mellett bekövetkezhet az állcsont törése is, ha mélyen elhelyezkedő, nehezen eltávolítható fogat kell kihúzni és nagyobb erőkifejtés szükséges hozzá. Néhány nap alatt szintén megszűnnek ezek a problémák.

A felső és az alsó bölcsességfog húzásnál külön-külön más szövődmények is lehetségesek.

Felső bölcsességfog húzás

A felső bölcsességfog eltávolítása egyszerűbb műtét, mely során kevesebb szövődmény léphet fel. A felső bölcsességfogat könnyebb eltávolítani is ezáltal, mint az alsókat, mivel felül a csont jóval könnyebb, lazább szerkezetű és kevesebb ideg fut arra. A foghúzás során minimális tompa nyomást, feszítő érzést tapasztalhatunk csak. A legnagyobb fellépő szövődmény az, mikor átszakad az arcüreg alsó fala. Mivel a felső fog közel van az arcüreghez, az orr melléküreghez, így előfordulhat, hogy megnyílik és befertőződik az arcüreg. Azonnali zárásra van szükség.

Alsó bölcsességfog húzás

Jóval körültekintőbben kell eljárni alsó bölcsességfog húzásnál. Az eltávolítása közben nem csak a bölcsességfog, az íny, hanem a szomszédos fog, az állkapocscsont és az állcsontban futó idegcsatorna, ideg is sérülhet, ami az ajkat is érintheti.

Azért nehezebb az eltávolítás az alsó fogsornál, mert az alsó állcsont keményebb, a fog kilazítása több időt vehet igénybe, az alsó fog gyökere is vastagabb, szerteágazóbb. Az alsó bölcsességfog gyökere legtöbbször rövidebb, mint a többi őrlőfogé, viszont szerteágazóbb, többgyökerű. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell arra, hogy az állcsontban futó idegcsatorna ne sérüljön, és ne legyen szükség további gyógyszeres vagy sebészi kezelésre.

Bölcsességfog műtét utáni fogmosás, evés

A bölcsességfog eltávolítás után fokozottan oda kell figyelni a szájhigiéniára, hogy mielőbb begyógyuljon a seb és ne gyulladjon be a környéke sem. Az eltávolítás után néhány órán át még tapasztalható vérzés, zsibbadás is.

Az érzéstelenítés hatása miatt a beavatkozás után néhány óráig, míg tart a zsibbadás, addig nem szabad enni. Utána is óvatosan, kerülve azokat az ételeket, melyek gyulladás kialakulásához vezethetnek, továbbá a csípős, kemény, ragacsos ételeket, a tejtermékeket és szénsavas italokat.

A szájhigiénia fontos foghúzás után is. Viszont a sebet közvetlenül nem szabad kitenni erőteljes súrolásnak. Puhább fogkefével, óvatosan szabad fogat mosni, nehogy véletlenül megsértsük a friss műtéti területet. Akár 3-4 hét gyógyulási időt is előfordulhat foghúzás után, a varratok is 7-14 nap után kerülnek eltávolításra.

Erre kell figyelni a bölcsességfog műtét után!

A bölcsességfog műtét után tehát teljesen normális dolog, ha fájdalom, duzzanat, egyes szövődmények jelentkeznek. Viszont az elsődleges cél, hogy a bölcsességfog és a foghúzás helyén mihamarabb meginduljon a hámosodás, a seb gyógyulása, bezáródása és ne gyulladjon be, ne vérezzen ki. Ehhez pár napig sport, dohányzás, alkoholmentes, kímélő életmód szükséges, óvatos evés és óvatos fogápolás.

Tehát az esetleges bekövetkező szövődmények, gondok ellenére a bölcsességfog eltávolítás gyakran szükséges, a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében, gyakori fájdalom, gyulladás esetén, visszatérő  fogászati problémák, a fogak torlódása miatt, vagy megelőzés miatt, fogszabályozás előtt. Így célszerű lehet mindenképp megszabadulni az alsó és a felső bölcsességfogaktól. Kellő körültekintéssel, megfelelő szakemberhez, szájsebészhez fordulni, a szájhigiéniát, szabályokat, az étkezést, a kellő mozgást betartva a bölcsességfog húzás egy rutin beavatkozás.

Bölcsességfog kezeléséhez kérhet időpontot: Szájsebészeti konzultáció

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!