A bölcsességfog gyulladása

Szerző: | Fogorvos válaszol, fogorvosi tanácsok

A tejfogakról maradó fogakra váltás átlagos esetben mindenkinél lezajlik 6-12 éves kora között. Utána egy nagyobb szünet következik, az utolsó maradó fogak, a 3. nagyőrlők – vagy más néven bölcsességfogak –, kb. 18-25 éves kor között kezdik meg előtörésüket. A bölcsességfogaink szájüregünkben a 8-as helyet fogalják el, leghátul. És bár 18-25 éves kor között várható […]

A tejfogakról maradó fogakra váltás átlagos esetben mindenkinél lezajlik 6-12 éves kora között. Utána egy nagyobb szünet következik, az utolsó maradó fogak, a 3. nagyőrlők – vagy más néven bölcsességfogak –, kb. 18-25 éves kor között kezdik meg előtörésüket. A bölcsességfogaink szájüregünkben a 8-as helyet fogalják el, leghátul. És bár 18-25 éves kor között várható az előtörésük, van, akinél később, csak a 30-as éveiben törnek elő. Felnőttkorára így az embernek, ha minden foga megvan, összesen 32 fog lesz a fogsorában.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

Mivel erre az életkorra már kialakult egy rend a fogsorban, a nagy méretű és sokszor rossz pozícióban fejlődő bölcsességfogak különféle problémákat okozhatnak. Előfordul, hogy:

  • Nem tud teljes kitörni, mert nincs számára elég hely
  • Az íny alatt maradó fogrész a nehezen hozzáférhető pozíció miatt elfertőződik, begyullad
  • Kitörés közben nyomást gyakorol más fogakra, vagy az ínyre, ami fájdalmat okoz
  • A nyomás miatt a meglévő fogrend változni (pl. torlódni) kezd, és ezért be kell avatkozni

A leggyakoribb probléma az, hogy kevés a hely a szájüregben a bölcsességfog számára, vagy ha rendesen kibújt is a fog, annyira hátul van, hogy a tisztítás nehézségei miatt hamar szuvasodásnak indult.

A rendellenesen előtörő bölcsességfog jelei

Mivel a bölcsességfogak nehezen hozzáférhető helyen vannak, megnő a fogszuvasodás és fogínyproblémák kockázata. A bölcsességfogak előtörése vagy rendellenes helyzete ráadásul problémát okozhat a szomszédos fogak számára, például nyomást vagy torlódást okozva. A bölcsességfogak gyulladása legtöbbször akkor fordulhat elő, amikor a bölcsességfog részben kitör, de a fogíny alatti terület elfertőződik. A gyulladás jelei a következők:

Az érintett terület körüli íny duzzanata és pirossága jelzi, hogy a fog próbál előtörni, de nem tud pl. helyhiány miatt.

Fájdalom vagy kellemetlenség a szájüreg hátsó részén vagy az ínyben. Ez a fájdalom lehet állandó, tompa fájdalom vagy akár éles, lüktető fájdalom is, és akár a fej, nyak más területeire is kisugározhat.

Szájzár, az íny gyulladása és a duzzanat miatt a száj nehezebben nyithatóvá válik.

Kellemetlenség vagy fájdalom a rágás vagy nyelés során, különösen, ha az érintett fog a többi foghoz közel helyezkedik el.

Szájszag vagy rossz szájíz a gyulladásos folyamatok eredményeként. A részlegesen előtört bölcsességfog körüli területen ráadásul felhalmozódhatnak ételmaradékok vagy baktériumok, ezek is felelősek lehetnek a rossz leheletért.

Néhányan fülzúgást vagy fejfájást tapasztalhatnak a bölcsességfog előtörésének ideje alatt, mivel a fog nyomást gyakorolhat az idegekre vagy a szomszédos szövetekre.

Másodlagos tünetként torokfájás vagy torokgyulladás is előfordulhat, ez esetben a foggyulladás valószínűleg kiterjedt a garatra.

A bölcsességfog eltávolítása

Ha bölcsességfog gyulladására utaló tüneteket tapasztalunk, fontos, hogy mielőbb forduljunk fogorvoshoz. Az orvos általában antibiotikumot ír fel a fertőzés kezelésére, és fájdalomcsillapítót a fájdalom enyhítésére. Megeshet, hogy szükséges a bölcsességfog eltávolítása is, ha a gyulladás visszatérő vagy súlyos.

A bölcsességfogak eltávolításakor a fogorvos vagy szájsebész figyelembe veszi a fogak gyökerének alakját és méretét, valamint a fogak helyzetét és az állkapocs anatómiáját. A gyökerek formája és mérete befolyásolja az eltávolítási módszert. Ha a fog gyökere oldal irányba nyúlik, kanyargós vagy kúpos, az eltávolítás néha nehezebb lehet, és előfordulhat, hogy sebészeti beavatkozásra szükség van.

Az eltávolítás után általában némi fájdalom és duzzanat tapasztalható a műtött területen. Fájdalomcsillapítók és jeges borogatás segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket. Fontos, hogy óvatosan, de mindenképp tartsuk tisztán a sebet és a szájat. A fogmosást óvatosan kell végezni.

Tipp: Ajánlott enyhe sóoldattal gyakran öblíteni a szájat, de kamilla vagy szegfűszegolaj hatóanyagú gyógynövényes szájöblítők is enyhíthetik a fogíny gyulladását és a fájdalmat.

A gyógyulási idő egyéntől és esettől függően változhat, de jellemzően 1-2 hét lehet alatt a seb teljesen beheged, a fájdalom és duzzanat megszűnik.

Szükség van-e a bölcsességfogainkra?

Azzal, hogy az ember ma már puhára főzi, süti, készíti az ételeket, nincs szüksége akkora rágási erőre, mint hajdanán, amikor sokkal több nyers ételt fogyasztottunk. Az évszázadok során az ember állkapcsának mérete is csökkent. A bölcsességfogak szerepe ezzel mára megkérdőjelezhetővé vált. Az evolúció az eltűnésük felé mutat, vannak, akinél a bölcsességfog csírája már meg sem jelenik.

A fogakról általánosságban elmondható, hogy nélkülözhetetlen elemek az evésben, a beszédben, és még esztétikai funkcióval is bírnak. A bölcsességfogaknak azonban nincsen semmilyen kitüntetett szerepük ezekben, hiányuk nem befolyásolja negatívan életünk semmilyen területét.

Kép forrása: https://www.verywellhealth.com/how-are-wisdom-teeth-removed-1059378

Golden Dent Fogászat
A szerzőről: Golden Dent Fogászat

A Golden Dent fogászati kezelései kockázatmentesek. Orvosaink, specialistáink szaktudása és felkészültsége maximális, ezért minden általunk végzett kezelésre teljeskörű garanciát vállalunk. Orvosaink egytől egyik szakterületük specialistái. Nálunk végre elfelejtheti a szorongást a fogorvosi székben! Szakértői csapatunk fájdalommentesen és a lehető leggyorsabb úton szünteti meg fogászati panaszait.
Nálunk nem kell rendelőről rendelőre járnia. Rendelőnkben több szakterület összehangolt munkájával, magas szinten tervezett kezelések segítségével meg tudjuk oldani a legkényesebb fogászati problémákat is.

Címkék:

Pácienseink mondták…

Nagy Pál
Nagy Pál
2024-02-27
Kiváló fogadtatás, udvariasság, látható szakértelem, szép és rendezett környezet, elfogadható ár Kommunikatív fogorvos, udvarias, segítőkész személyzet. A jövőben őket fogom választani.
Fruzsina Süveges
Fruzsina Süveges
2024-02-24
Sürgős ellátásra volt szükségem, egy órán belül el is láttak! profi csapat, kellemes környezet! köszönöm mégegyszer!
Wyman Bill
Wyman Bill
2024-02-22
Nagyon szakszerű munkát, és kedves, türelmes hozzáállást tapasztaltunk.
ElekIldi “Soma”
ElekIldi “Soma”
2024-02-19
Profi, gyors és fájdalommentes kezelést kaptam. Mindenkinek ajánlom.
GoldenDent
GoldenDent Budapest

Ne hagyja ki aktuális árkedvezményeinket!

Akció
széles mosoly

Professzionális fogfehérítés akció április 30-ig!

Ultrahangos fogkőeltávolítás Air-Brush sópolírozással és hatékony, kíméletes fogfehérítéssel most óriási kedvezménnyel 84.900 Ft helyett csak 39.900 Ft

Látványos fogfehérítés azonnal mindössze 1 óra alatt! Kíméletes, professzionális fogfehérítő csomag, mely nem roncsolja a fogzománcot. A kezelés végeztével fogai akár 6-7 árnyalatot is világosodni fognak.

Akció
Kozmetikai fogfehérítés nyár

Most 30%-os fogbeültetés akció április 30-ig!

Alpha Bio és Nobel Biocare prémium minőségű implantátumainkra beültetéssel 30% kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli! Az akció részleteiről érdeklődjön rendelőnkben.

Alpha BIo és Nobel Biocare implantátumok élethosszig tartó garanciával, beültetéssel most 30%-al olcsóbban elérhetők a Golden Dentben. Legyen szó egy vagy több fog pótlásáról, ezen implantátumok segítségével visszanyerheti fiatalos mosolyát. Rendelje meg még ma!

Akció
Átlátszó fogszabályozó készítése

Fogszabályozás akciónk még elérhető április 30-ig!

Esztétikus fogszabályozó és fém készülékeinkre részletfizetési kedvezményt biztosítunk, ha Április 15-ig megrendeli. Jelentkezzen ingyenes konzultációra és tudja meg, melyik készülék a legideálisabb Önnek.

A technika fejlődésével olyan korszerű és láthatatlan készülékek jelentek meg, melyek mára már sokkal esztétikusabbá, szinte láthatatlanná teszik a fogszabályozást. Rövid kezelési idő alatt látványos eredmény a Golden Dentben. Rendelje meg még ma!